5. července  2002  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Sýkora parukářka

Sýkora parukářka - Foto: Artur  Mikołajewski, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Sýkora parukářkaFoto: Artur Mikołajewski, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Parukářka má jméno, podle kterého se dá pták snadno poznat. Je to jediná z našich sýkor, která má na hlavě ne paruku, ale na temeni má krásnou chocholku z černých per, které jsou bíle olemovány. Chocholku má sameček i samička, takže parukářka je jedna z nejozdobnějších sýkor.

Je to obyvatel jehličnatých lesů, zejména má v oblibě smrk a borovici, ale smrku dává přednost. Mohu prozradit takovou zajímavost, že v době, kdy byly horské lesy u nás napadeny imisemi, parukářky to věděly zhruba o několik let dřív, než na to přišli lesníci, takže se odstěhovaly, protože tam neměly vhodnou potravu. 

 

Sýkora parukářka

Vložit na svůj web

Parukářka je velmi zajímavá sýkorka, která se ozývá zvláštním hráškovitým trylkem nebo jako všechny sýkorky typickým "sí, sí, sí". Zpěv je velmi nenápadný, tichý, takže to dá dost práce, než v houští smrkových větviček parukářku objevíme. 

Většina sýkor hnízdí v dutinách, ani parukářka se v tomto neliší - datlí nebo strakapoudí dutinu si vystele peříčky a různým rostlinným materiálem, ale má jednu specialitu, a sice že někdy hnízdí i ve starých hnízdech dravců nebo ve starých opuštěných hnízdech veverek. 

Základní údaje 

Sýkora parukářka (Parus cristatus) je menší než vrabec, s nápadnou černo-bílou chocholkou na temeni. Obývá téměř výhradně jehličnaté lesy, kde se zdržuje v korunách stromů. Živí se jak živočišnou, tak rostlinnou potravou: hmyzem, semeny jehličnatých stromů apod. Hnízdo si staví ve stromových dutinách, někdy si i sama vydlabává dutinu ve ztrouchnivělém dřevě. Samička snáší nejčastěji 6 vajíček, a zatímco je zahřívá, sameček ji krmí. Mláďata jsou pak krmena oběma rodiči. Stálý pták, v mimohnízdní době přeletí nanejvýš o několik kilometrů. 

Autor:  Zdeněk Veselovský
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 7. října  2011 v 15:52       rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Rákosník proužkovaný (VIDEO)

    Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace