1. října  2001  rubrika: Pěvci (P-Ž)

Zvonek zelený (VIDEO)

Zvonek zelený - samec - Foto: Marek  Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Zvonek zelený - samecFoto: Marek Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Je jen málo českých názvů opeřenců, které by perfektně vystihovaly zjev i hlas, jako je tomu u zvonka zeleného. Přídavné jméno zelený popisuje jeho zbarvení, skutečně je zelenavé, u samečka sytější, u samice spíše do šeda. A jméno zvonek charakterizuje jeho styl zpěvu, je to skutečně různě rychlé trylkování zvonivého charakteru.

 

Zpěv zvonka zeleného

Vložit na svůj web

U nás zvonci začínají hnízdit v průběhu dubna. V té době jsou ještě listnáče holé, takže svá hnízda staví většinou ve smrčcích anebo v oblíbených tújích. Hnízdění končí během května a v té době asi polovina z hnízdních párů z prvého hnízdění zakládá na hnízdění druhé. Dokonce někteří ještě během července a začátkem srpna zahnízdí potřetí. To už jsou ovšem jednotlivé páry, ale každopádně je to zjev mezi našimi pěvci naprosto neobvyklý. Druhů, které hnízdí více než dvakrát, je skutečně minimum. 

Zvonek zelený - samička - Foto: Marek  Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Zvonek zelený - samičkaFoto: Marek Szczepanek, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Rozmnožovací schopnosti a tolerance vůči různým typům životního prostředí činí ze zvonka jeden z našich nejhojnějších druhů. A to nejenom v rozvolněné kulturní krajině, ale i ve městech. Zjara jsou nápadní svým letem a zpěvem, na podzim je nejčastěji vídáváme v okolí měst na různých úhorech, kde sbírají semena, která jsou jejich hlavní potravou. Je zajímavé, že i u tak běžného druhu máme několik záhad. Jednou z těchto záhad je množství zvonků na podzim a v zimě. Některý rok jich vidíme tisíce, a na stejném místě druhou zimu nepotkáme ani jednoho. 

Zvonky často můžeme vidět i na krmítkách. Milují olejnatá semena, zvláště semena slunečnic. Pokud jim zasýpáme pravidelně, létají na krmítko skutečně celou zimu. A zde skrze okno můžeme zvonky detailně pozorovat. Jednak si srovnáme zbarvení obou pohlaví, samička je šedavější, sameček je živě zelený, a nadto je jeho zbarvení ještě oživeno žlutým páskem v křídle a na ocase. Zároveň si všimneme i některých rysů v jejich chování. Zvonci jsou nebojácní ptáci, bez nějakého uzardění zaženou hašteřivé vrabce nebo mnohem většího kosa. Pokud je příznivé počasí, už v lednu nebo počátkem února začínají samečkové zvonků zpívat. Není to zpěv úplný, většinou to jsou jen takové počátky zpěvu, ale během března se rozezpívají všichni a zpívají naplno. A chystají se už v té době k hnízdění, čili začínají si vybírat vhodné jehličnany, kde by umístili svoje hnízdo. 

Základní údaje 

Zvonek zelený (Carduelis chloris) je olivově zeleně zbarvený pěnkavovitý pták velikosti vrabce s charakteristicky žlutě zbarveným okrajem křídla. Žije v otevřené krajině s jednotlivými stromy a keři i v lidských sídlech. Stálý a zčásti tažný druh. Hnízdo si staví na stromech nebo keřích. Typický semenožravý pták. 

Jak vznikaly nahrávky
Zpívá zvonivé, dlouho trvající písničky. V jarních měsících se ozývá téměř neustále. Když nezpívá, je slyšet aspoň jeho hlas vábení. Na zpěvu jsou nápadné měkce znějící zvonivé motivy. Typickým znakem jsou řady tónů, v nichž znějí slabiky "lilili". Občas nám připadá, že slyšíme cvrčení kanárka. Jestliže se rozezpívá, zpívá vytrvale, někdy až do soumraku. Když vzlétne, zaujme nás jeho žlutozelený kostřec. V toku vylétne ze svého místa šikmo vzhůru, za třepotavého letu zakrouží a za neustálého zpěvu se vrací zpět na původní místo.
Pavel Pelz

 

 

 

Video: MOS, Adolf Goebel 

Autor:  Pavel Vašák
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 12:55     Audio  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Strnad rákosní (VIDEO)

    Strnad rákosní vyluzuje jednotvárný, ale rytmický zpěv. Je to pták velký jako vrabec, s hnědě skvrnitými křídly a hřbetem, černou hlavou, bradou a voletem a s bílým vousem a límečkem kolem krku. Ocas je delší než u vrabce a pták jím...

     
  • 7. října  2011 v 15:52       rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Rákosník proužkovaný (VIDEO)

    Okraje rákosin u rybníků, ostřicové porosty prorůstající nízkými vrbovými křovinami tvoří typický biotop rákosníka proužkovaného. Jeho zpěv je souvislé rychlé střídání skřípavých, vrzavých, cvrčivých slabik s charakteristickým...

     
  • 28. listopadu  2003     Fotogalerie  rubrika: Pěvci (P-Ž)

    Ťuhýk šedý

    I když ťuhýk šedý dosahuje velikosti kosa a je výrazně šedě, černě a bíle zbarven, jen málokdy si ho v přírodě povšimneme, protože žije nenápadně samotářsky nebo nejvýše v párech, bez hnutí sedává na vyvýšených pozorovatelnách,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas