3.1.2003  rubrika: Sovy

Sovice sněžní

Sovice sněžní - Foto: Stock Exchange,  Cinemaven

Sovice sněžníFoto: Stock Exchange, Cinemaven

Nebýt Harryho Pottera, žáka Kouzelnické školy v Bradavicích, a především jeho poštovní sovy Hedviky, nejspíš bychom tento hlas do našeho cyklu vůbec nezařadili. Posloucháme tok sovice sněžní, druhu, který díky popularitě Harryho Pottera chce spousta dětí chovat v domácnostech.

Sovice sněžní je překrásná, možná vůbec nejkrásnější sova. Postavou připomíná sýčka, ovšem sýčka s půldruhametrovým rozpětím křídel a sněhobílým opeřením posázeným větším či menším počtem tmavých skvrn. Když se sovice velmi vzácně objeví v našich zeměpisných šířkách, zaslouženě vzbudí značnou pozornost. Zaujala i malíře Karla Purkyně, který podle jednoho exempláře namaloval velice známý obraz nazvaný Sova sněžná. Dnes ho můžeme vidět v Národní galerii a v rohu plátna si přečíst nápis: "Létha pánie 1862 na začátku měsíce dubna byla tato sova střelena na stráni proti Niemeřicům v Kraji Boleslawském." 

 

Tok sovice sněžní; hrubým hlasem se ozývá samice a samec ji doprovází houkáním

Vložit na svůj web

 

Na hnízdišti se sovice sněžní ozývá výstražným syčivým pískáním

Vložit na svůj web

Pokud bychom chtěli sovici vidět a slyšet v jejím přirozeném prostředí, museli bychom se vypravit do tunder na severu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Jak se odtud sovice, byť zcela výjimečně, zatoulají až k nám? Prvořadou kořistí je pro ně drobný hlodavec lumík, jehož početnost výrazně kolísá ve zhruba čtyřletém intervalu. A právě na hojnosti lumíků závisí i životní úroveň sovic: když se lumíci přemnoží, může si samička dovolit snést i více než deset vajíček, v normálních letech mívá čtyři až šest potomků a je-li lumíků nedostatek, neodhodlají se sovice k hnízdění třeba vůbec. Při přemnožení své hlavní kořisti mají tedy sovice vzhledem k nadbytku potravy více mláďat a obdobná je situace také u dalších masožravců. Samotní lumíci si navíc nadměrně vyčerpávají zdroje potravy, takže se posléze musí stěhovat za novými, přičemž jich ohromná množství zahynou. Tak se jejich stavy po určité době podstatně sníží - a pro větší počet sovic už není dostatek potravy. Když jim pak nástup zimy jejich lov ještě ztíží, začne docházet k přesunům sovic sněžních do jiných oblastí. Tehdy se velmi vzácně mohou jednotliví ptáci objevit také u nás, zatím je však zaznamenáno jen nemnoho případů. 

Základní údaje 

Sovice sněžní (Nyctea scandiaca). Sova velikosti výra, zbarvená bíle s tmavými skvrnami. Žije v severských tundrách a k nám se jen velice vzácně zatoulává. Živí se ptáky a savci, zejména lumíky, které loví i ve dne. Hnízdí na zemi. Na snůšce, v níž je 3 až 12 vajec, sedí jen samice a samec ji krmí; na péči o mláďata se podílejí oba rodiče. 

Jak vznikaly nahrávky
Pražská zoo chová sovice po řadu let, a proto jsem si dohodl možnost tyto ptáky zde nahrát. Nahrávky jsem mohl uskutečnit v časných ranních hodinách ještě za klidu, dlouho před příchodem denních návštěvníků. Zvolil jsem dobu jednak těsně před hnízděním, jednak v době, kdy na hnízdě byli již mladí ptáci. Jelikož sovice je často aktivní za světla i v přírodě, podařilo se nahrávky bez větších problémů realizovat. Nejprve jsem se soustředil na tok ptáků. Na hnízdě se ozývala samice drsným hrubým hlasem, majícím charakter chechtavých zvuků. Občas se projevila i drsnými pískavými a syčivými signály. Opodál sedící samec doprovázel samici hlubokým houkáním. V době kdy samice seděla již na vejcích, varovala výstražným vysokým pískáním.
Pavel Pelz
Autor:  Miroslav Bobek
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 8. listopadu  2002     Audio  rubrika: Sovy

    Kalous pustovka

    Kalous pustovka je světlá sova menší velikosti s krátkými pernatými oušky. Je to druh hnízdící hlavně na tundrách severní Evropy, Asie i Ameriky. Před zimou tyto sovy přeletují k jihu, v Evropě až po Středozemní moře,...

     
  • 27. května  2002     Audio  rubrika: Sovy

    Sýc rousný

    Sýc rousný je malá sova s opeřenýma nohama, kontrastně zbarveným závojem a černě lemovanýma očima, hřbet má bílé skvrnění. Loví jenom v noci. Sýc rousný vyhledává k hnízdění jehličnaté i listnaté, zejména bukové lesy...

     
  • 23. listopadu  2001     FotogalerieAudio  rubrika: Sovy

    Kalous ušatý (VIDEO)

    Kalous je vlastně zmenšeninou všeobecně známého výra velkého. Je velký přibližně jako havran, převažující zbarvení je žlutohnědé se skvrněním na hřbetě i na spodině těla. Na hřbetě jsou skvrny větší a tmavší, na spodu...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas