10. ledna  2003  rubrika: Šplhavci

Strakapoud malý (VIDEO)

Strakapoud malý není o moc větší než vrabec. Kvůli své velikosti a strakatému zbarvení je často nazýván stráček. Jeho bubnování je oproti ostatním strakapoudům rychlejší, ale také méně hlasité.

 

Bubnování strakapouda malého

Vložit na svůj web

Stráček je obyvatelem rozsáhlých starých sadů a parků, alejí, listnatých či smíšených lesů v nížinách až pahorkatinách. V mimohnízdním období ho můžeme často zastihnout, jak se potuluje v blízkosti lidských sídel v parcích a zahradách. Není nijak hojný: Podle posledního sčítání byl počet párů pro ČR odhadnut na 3 - 6 tisíc. 

Samec i samička mají hřbet i křídla příčně hustě černobíle pruhované a na rozdíl od ostatních druhů jim chybí jakékoli červené zbarvení pod ocasem. Sameček má na temeni červenou, samička žlutavě bílou skvrnu. 

Kromě bubnování se strakapoud malý ozývá vysokým opakovaným kikikiki, které může trochu připomínat zpomalený a vzdálený hlas poštolky či krutihlava. 

Zásnuby stráčků začínají již v březnu a probíhají až do dubna. Tehdy můžeme pozorovat ptáky, jak přeletují zvláštním pomalým, jakoby netopýřím letem ze stromu na strom. Často jeden z nich na větvi strne v nehybné poloze a pozoruje svého partnera, který se k němu s třepáním křídel přibližuje. V tomto období se nejčastěji ozývá bubnování. 

Strakapoud malý hnízdí výhradně ve stromové dutině, kterou budují buď oba ptáci nebo převážně či výhradně samička. Každý rok tesají dutinu novou, bylo zaznamenáno jen málo případů opakovaného hnízdění v jedné dutině. Pro tyto účely si nejčastěji vybírají ztrouchnivělé či narušené kmeny nebo větve listnatých stromů, aby byli vůbec schopni svými jemnými zobáčky do dřeva tesat. Příprava hnízdní dutiny jim trvá 12-16 dní a poté do ní samička snese 5-6 vajec. Vajíčka zahřívají střídavě oba rodiče. Po 11 dnech přijdou na svět mláďata, která samice i samec pilně krmí 20 dnů na hnízdě a ještě 10 dalších dnů přikrmují mimo hnízdo. Mláďata můžeme slyšet, jak hlasitě žadoní o potravu, a někdy se již z dutiny ozývají jejich pokusy o bubnování. 

 

Varování strakapouda malého

Vložit na svůj web

Rodiče hnízdo pečlivě střeží a v případě nebezpečí se ozvou výstražným hlasem. 

Strakapoud malý není nijak plachý a lidem vcelku důvěřuje, a tak máte velkou šanci ho zahlédnout někde v parku či zahradě, jak šplhá po větvích stromů a hledá hmyz. Nebo alespoň zaslechnete jeho volání či bubnování. 

Základní údaje

Strakapoud malý (Dendrocopos minor) je náš nejmenší datlovitý pták, velký asi jako vrabec. Černo-bíle zbarvený, sameček má temeno hlavy červené, samička bělavé. Žije v listnatých lesích (včetně větších parků), mimo dobu hnízdění se objevuje i ve stromořadích a zahradách. Jen zřídka šplhá po kmenech, spíše se pohybuje ve větvích, kde ze štěrbin a z chomáčů listí vybírá hmyz. Hnízdí v dutinách, které si sám vytesává. Samička snáší v květnu 4 až 6 vajíček; na jejich zahřívání se stejně jako na péči o mláďata podílí i sameček. Stálý druh.

 

Video: MOS, Adolf Goebel 

Autor:  Petra Málková
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 25. října  2011 v 13:36     FotogalerieAudio  rubrika: Šplhavci

    Strakapoud jižní (VIDEO)

    Strakapoud jižní je velmi podobný strakapoudu velkému, od kterého se poměrně nesnadno odlišuje a bývá tak často přehlížen. Bílá barva na tvářích strakapouda jižního přechází bez přerušení v bílou barvu po stranách krku....

     
  • 29. září  2011     Audio  rubrika: Šplhavci

    Strakapoud bělohřbetý

    Strakapoud bělohřbetý se ozývá bubnováním, hlasovým projevem typickým pro všechny druhy strakapoudů na jaře, čili v době, kdy se začínají tvořit páry.

     
  • 14. února  2003     FotogalerieAudio  rubrika: Šplhavci

    Strakapoud prostřední (VIDEO)

    Na jaře se samec strakapouda prostředního ozývá naříkavými táhlými zvuky, někdy klesajícími, někdy stoupajícími, které nelze zaměnit s hlasy jiných strakapoudů. Svým zbarvením se podobá strakapoudu velkému, ovšem samec,...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas