19. prosince  2003  rubrika: Vrubozobí

Čírka obecná

Čírka obecná - sameček - Foto:  U.S. Fish and Wildlife Service

Čírka obecná - samečekFoto:  U.S. Fish and Wildlife Service

Čírka obecná je naší nejmenší kachnou. Je velká jen asi jako holub a ve srovnání s naší nejběžnější kachnou, kachnou divokou, dosahuje asi její čtvrtinové hmotnosti. Tak jako ostatní kachny se vyskytuje v biotopech, kde je dostatek vody. Jsou to především rybníky a jezera, ale i záplavové vody a mokřady. V zimě se pak s čírkou obecnou můžeme setkat i na řekách.

 

Čírka obecná

Vložit na svůj web

Tento jasně znějící hlas patří samci. Jeho původce však můžeme někdy častěji slyšet než vidět. Je to tím, že čírky dokáží mistrně využít svého ochranného zbarvení a schovat se mezi trsy orobince, v porostech rákosu nebo v jiné mokřadní vegetaci. Jinak je ovšem čírka obecná velmi hezký a pestře zbarvený pták. Zejména v tzv. svatebním šatě, tedy přibližně v době mezi počátkem října a koncem června, je především sameček vybarven nezvykle pestře. Typická je pro něj rezavohnědá hlava s kovově zeleným pásem, který se táhne přes oko, po stranách hlavy. Jinak má víceméně šedohnědé tělo se žlutou skvrnou pod ocasem a nápadné kovově zelené zrcátko v křídlech. Pokud tedy neurčíme tuto drobnou kachnu podle hlasu, můžeme využít pro determinaci právě nápadně kovově zeleně zbarveného zrcátka. Významné navíc je, že ačkoliv se vybarvení samečka čírky obecné liší od samičky, tak zeleně vybarvená zrcátka mají oba partneři. To je významný znak pro rozpoznávání těchto kachen v přírodě, poněvadž je druhově specifický a odlišuje tak tuto čírku od podobných druhů. Rozpoznání čírek v přírodě nám může usnadnit i způsob jejich letu. Ten je velmi prudký a plný prudkých, neočekávaných obrátek. Náhlé změny směru letu jsou zřetelnější, pozorujeme-li několik čírek současně v hejnu. 

Pár čírky obecné - Foto: U.S.Fish and Wildlife Service

Pár čírky obecnéFoto: U.S.Fish and Wildlife Service

Čírku obecnou můžeme dnes u nás řadit mezi druhy ohrožené. Nehnízdí jich u nás zřejmě více než 50 až 100 párů. To je jistě katastrofální situace, zejména když si uvědomíme, že ještě před asi padesáti lety patřila v České republice k pravidelným, i když nehojným hnízdičům. Setkáme-li se tak dnes na svých toulkách přírodou s čírkou obecnou, můžeme taková setkání směle považovat za vzácná. 

Autor:  Vojtěch Mrlík
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 4. října  2011 v 16:10     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Kopřivka obecná

    Sotva jarní slunce a teplý vítr roztají ledy a zaleskne se volná vodní hladina na našich rybnících, nastává rychlý návrat vodních ptáků ze zimovišť na hnízdiště. Nejdříve se objeví nejrůznější druhy kachen, mezi nimiž...

     
  • 4. října  2011 v 14:48       rubrika: Vrubozobí

    Lžičák pestrý

    Jednoslabičný hluboký hlas této zajímavé kachny měl možnost zaslechnout jen málokdo. Lžičák pestrý totiž patří v současné době mezi naše nejvzácnější vodní ptáky.

     
  • 3. října  2011 v 11:04     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Hohol severní

    Pro hohola severního, jedné z našich vzácnějších kachen, je typický mechanicky vznikající zvuk, který vyluzují jeho letky při letu. Právě tento typický svistot nás často na letícího hohola upozorní.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas