23. května  2002  rubrika: Vrubozobí

Labuť velká (VIDEO)

Labuť velká - Foto: Jiří Ohryzek, biolib.cz

Labuť velkáFoto: Jiří Ohryzek, biolib.cz

Podle antických autorů miluje hudbu, a když umírá, překrásně zpívá. V angličtině má druhové jméno "mute", tedy němá. Ve skutečnosti se ozývá různými nepříliš libozvučnými zvuky.

 

Hlas labutě velké

Vložit na svůj web

Není to nijak dávno, kdy u nás labuť ještě nehnízdila. Naším územím pouze protahovali ptáci z populací hnízdících na severu, anebo byly krotké labutě chovány na jezírkách v zámeckých parcích. Jak se uvádí, právě krotké labutě, které daly přednost životu na svobodě, byly na počátku šíření tohoto druhu na území České republiky. Dokonce jsou známi i praotec a pramáti našich labutí: šlo o pár s amputovanými křídly, který byl již před rokem 1945 chován v Blatné na jihu Čech a v roce 1948 přesídlil z vodního příkopu blatenského zámku na rybník Sladovnu. Tam začal odchovávat mláďata, z nichž některá byla odchycena a vysazena na jiných místech a ostatní ani nebylo třeba chytat a vysazovat, protože si rybníky ke hnízdění našla sama. 

 

Vzlet labutě

Vložit na svůj web

Možná častěji než hlas labutí zaslechneme zvuky, které vydávají svými křídly. Nezapomenutelné je slyšet svistot letek labutího hejna nad zamrzlým rybníkem. Za pozornost ale stojí i hlučný vzlet labutě. 

Šíření labutí bylo u nás mimořádně úspěšné. V roce 1964 u nás sice ještě hnízdilo jen 24 párů, ale během 70. a 80. let 20. století obsadily labutě prakticky celé území naší republiky a jejich početnost se neustále zvyšovala. Ani dnes rozhodně nehrozí, že by u nás labutě zapěly svou labutí píseň. Naštěstí se musíme spokojit s jejich nepříliš libozvučným hlasem, který ovšem labutě víc než bohatě kompenzují krásou svého zjevu. 

Základní údaje 

Labuť velká (Cygnus olor). V posledních desetiletích běžný druh, jeden z našich největších ptáků (hmotnost 10 až 15 kg). Samci i samice jsou vzhledově téměř stejní, samec je odlišitelný podle většího černého hrbolu na kořeni zobáku. Mláďata jsou šedohnědá, často i bílá. Výskyt na stojatých a pomalu tekoucích vodách. Živí se zejména vodními rostlinami, v zimě, kdy ji lidé ve městech přikrmují, i pečivem a dalšími potravinami. Hnízdo staví v porostech rostlin na okrajích rybníků. Koncem března nebo v dubnu snáší samice 4 až 8 vajec, a zatímco je zahřívá, samec hlídá a střídá ji pouze na dobu, kdy si samice hledá potravu. Mláďata vodí oba rodiče. Naše labutě jsou převážně stálé, v mimohnízdním období se shromažďují do hejn. 

Jak vznikaly nahrávky
Hlasy labutí uslyšíme většinou pouze při kontaktu jednotlivých ptáků ve větších hejnech. Pořízení zvukových záznamů vyžaduje nesmírnou trpělivost, hodiny čekání a pozorování. Nehnízdící ptáci se sdružují do hejn, která máme možnost sledovat na velkých vodních plochách. Labutě mají zvyk pomalu plavat po určitých drahách a cestách, které sice nepravidelně, ale téměř denně v různých časech navštěvují. Jistá místa preferují pro vyhledávání potravy a jiná volí pro svůj odpočinek. Bývá to v klidných závětrných zákoutích rákosových porostů. Počkáme-li pár hodin na takových místech, máme naději, že se dočkáme připlutí hejna. Aby se ale hejno začalo dorozumívat hlasovými projevy, nesmí mít o naší přítomnosti sebemenší tušení; nesmí být zaujato ostražitým pozorováním okolí. V takových chvílích uslyšíme někdy překvapivé, nepříliš hlasité chraptivé a chrochtavé zvuky.
Pavel Pelz

 

Video: MOS, Adolf Goebel
 

Autor:  Miroslav Bobek
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 4. října  2011 v 16:10     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Kopřivka obecná

    Sotva jarní slunce a teplý vítr roztají ledy a zaleskne se volná vodní hladina na našich rybnících, nastává rychlý návrat vodních ptáků ze zimovišť na hnízdiště. Nejdříve se objeví nejrůznější druhy kachen, mezi nimiž...

     
  • 4. října  2011 v 14:48       rubrika: Vrubozobí

    Lžičák pestrý

    Jednoslabičný hluboký hlas této zajímavé kachny měl možnost zaslechnout jen málokdo. Lžičák pestrý totiž patří v současné době mezi naše nejvzácnější vodní ptáky.

     
  • 3. října  2011 v 11:04     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Hohol severní

    Pro hohola severního, jedné z našich vzácnějších kachen, je typický mechanicky vznikající zvuk, který vyluzují jeho letky při letu. Právě tento typický svistot nás často na letícího hohola upozorní.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas