4. října  2011 v 14:48  rubrika: Vrubozobí

Lžičák pestrý

Lžičák pestrý - samec - Foto: J.M. Garg, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Lžičák pestrý - samecFoto: J.M. Garg, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Jednoslabičný hluboký hlas této zajímavé kachny měl možnost zaslechnout jen málokdo. Lžičák pestrý totiž patří v současné době mezi naše nejvzácnější vodní ptáky.

 

Lžičák pestrý

Vložit na svůj web

Rozeznat lžičáka pestrého od jiných kachen není nijak složité. Kačer je strakatý s tmavězelenou hlavou, svítivě bílou hrudí a červenohnědými boky. Samice je tak jako u jiných druhů kachen zbarvená nenápadně. Na velkou vzdálenost rozeznáme znak, který dal této kachně jméno, tedy nápadný, mohutně lžícovitě rozšířený zobák. 

Častěji se se lžičákem pestrým můžeme setkat v období tahu. Na vhodných lokalitách je možné pozorovat i několik desítek jedinců sbírajících potravu svým typickým způsobem. 

Lžičáci čvachtají širokým zobákem v bahně a filtrují tak drobné bezobratlé a rostlinné částice, které se jim zachycují na jemných lamelách na okraji zobáku. Často přitom plavou v kruhu a pohybují hlavou rychle ze strany na stranu. Tímto způsobem víří vodu i bahno, které se tak spolu s potravou dostává k hladině. Někdy takto spolupracuje více jedinců. 

Základní údaje 

Lžičák pestrý (Anas clypeata) je velká plovavá kachna. Hnízdí na ostrůvcích v třtině a ostřicových porostech poblíž vody. V květnu až v červnu snáší samice 8-12 zelenošedých vajec o velikosti 48-58 x 35-39 mm. Jejich inkubační doba trvá přibližně 22 - 25 dní. O mláďata pečuje pouze samice. Hnízdí v severních oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Je převážně tažný, na zimu se hromadně stahuje do západní a jižní Evropy, střední Afriky, jižní Asie a Střední Ameriky. 

Autor:  Pavel Pelz
 

Nové články v rubrice

  • 4. října  2011 v 16:10     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Kopřivka obecná

    Sotva jarní slunce a teplý vítr roztají ledy a zaleskne se volná vodní hladina na našich rybnících, nastává rychlý návrat vodních ptáků ze zimovišť na hnízdiště. Nejdříve se objeví nejrůznější druhy kachen, mezi nimiž...

     
  • 3. října  2011 v 11:04     Audio  rubrika: Vrubozobí

    Hohol severní

    Pro hohola severního, jedné z našich vzácnějších kachen, je typický mechanicky vznikající zvuk, který vyluzují jeho letky při letu. Právě tento typický svistot nás často na letícího hohola upozorní.

     
  • 30. září  2011 v 12:38     FotogalerieAudio  rubrika: Vrubozobí

    Zrzohlávka rudozobá

    Na našem území patří zrzohlávka mezi občas hnízdící a nehojně protahující druhy. Podle dochovaných údajů zrzohlávky v druhé polovině 19. století úplně vymizela z Čech, ale zůstala zachována tradiční hnízdiště na jižní...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas