5. září  2003  rubrika: Žáby

Kuňka obecná

Kuňka obecná - Foto: Christian Fischer, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Kuňka obecnáFoto: Christian Fischer, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Kuněk u nás žijí dva druhy: kuňka obecná a žlutobřichá. Liší se hlavně zbarvením spodní strany těla - obecná má oranžově mramorované břicho a oranžové barvy je u ní poměrně málo, kuňka žlutobřichá má mramorování žlutavé a žluti je v poměru k černé části břicha víc. Ale jsou to znaky, které mohou klamat. Oba druhy kuněk jsou si tak blízké, že se v přírodě kříží a v některých oblastech se dokonce nacházejí spíš kříženci než čisté druhy.

 

Kuňka obecná

Vložit na svůj web

Možná, že víc lidí zná hlas kuňky spíš než její vzhled. Je to malá žabička, která dorůstá velikosti tří, maximálně pěti centimetrů. Je nenápadně šedavě, tmavě zbarvená se zelenými skvrnami, ve vodě žije celoročně, takže její hlas můžete slyšet v létě až do podzimu. Na zimu se dostává ven z vody na suchou zem. 

Svolávací hlas, který slýcháme nejvíc na jaře a kterým svolává k rozmnožování, je zároveň hlasem teritoriálním. Samec jím ochraňuje své teritorium. Když se ozývá, splývá po hladině a vyčnívají mu jenom nos a oči, které jsou vypouklé, a normální člověk ho ve vodě přehlédne. Nejčastěji žabičku najdeme tehdy, když se na jaře dostane například do nějaké koleje, která je zaplněná vodou a ve které potom pár kuněk plave. 

Kuňka má zvláštní pasivní ochranu, takový reflex, že když se blíží nebezpečí, tak se dokáže zvláštním mrštným pohybem obrátit na záda a ukázat predátorovi své bříško. Právě ta rychlost a změna barvy většinu predátorů odradí od útoku. 

Základní údaje

Kuňka obecná (Bombina bombina) dosahuje velikosti až 5 cm; pro charakteristické červené skvrny na břiše bývá nazývána také kuňka ohnivá. Oproti příbuzné kuňce žlutobřiché, která žije spíše ve vyšších polohách, je rozšířena v nížinách; oba druhy se však často kříží. Potrava živočišná - hmyz, červi, pavouci a podobně. Období rozmnožování od května do července. Samičky postupně kladou do vody v malých shlucích nebo jednotlivě až několik set vajíček, z nichž každé měří i s rosolovitým obalem asi 8 mm v průměru. Pulci dorostou do podzimu délky 5 cm, po proměně ovšem žabky měří jen necelé 2 cm. Je chráněna jako ohrožený druh.
Autor:  Vladimír Hanák
Pořad: Vlastní příspěvek  |  Stanice: Nová Média
 
 

Nové články v rubrice

  • 23. ledna  2004       rubrika: Žáby

    Skokan štíhlý

    Na území České republiky žije 13 druhů žab. Není to mnoho, a proto má každý druh nějaké to "nej". Skokan štíhlý jich má hned několik. Za prvé je ze všech našich žab nejotužilejší. Ze zimního spánku, který tráví buď...

     
  • 19. září  2003     Fotogalerie  rubrika: Žáby

    Skokan hnědý

    Jedno přísloví říká, že na svatého Řehoře čápi letí přes moře a žába hubu otevře. A skutečně i v době, kdy ještě panují noční mrazíky a kdy ve vodách je ledová tříšť, je už možné slyšet žabí hlasy. Vůbec nejotužilejší...

     
  • 12. září  2003     Audio  rubrika: Žáby

    Kuňka žlutobřichá

    Kuňku žlutobřichou nalezneme téměř výhradně v kalužích na blátivých lesních, méně často polních cestách, případně v zatopených příkopech podél těchto cest. V rybníce jsem tento druh nikdy nenalezl. V této souvislosti...

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace