Hlavně zachraň sebe, vyzývá Jan Těsnohlídek svou poslední sbírkou

25. duben 2017

„Líp se mi píše, když vztah funguje,“ boří mýtus o básnících, kteří ze sebe to nejlepší dostanou ve stavech utrpení, Jan Těsnohlídek mladší. Tři roky vznikala poslední sbírka Hlavně zachraň sebe a na začátku května, ne dlouho po jeho třicetinách, mu vycházejí ‚sebrané spisy‘.

Jeho debut nesl název Násilí bez předsudků, psal se rok 2009 a Jan Těsnohlídek výrazně vstoupil na českou literární scénu. Strohý styl, civilní témata, generační výpověď, útlá sbírka básní vyčnívala ze zdejší produkce, jak potvrdila svým verdiktem i porota Ceny Jiřího Ortena. Následovaly soubory Rakovina a Ještě je co ztratit a útlý román, vlastně do prózy přerostlá báseň ADA.

V Čajovně je Jan Těsnohlídek hostem potřetí, naposledy jsme se sešli před pěti lety. Od té doby je leccos jinak – svatba, rozvod, to vše v Polsku, kde Jan trávil poslední čtyři roky. Rozpoznatelný styl jeho poezie ale zůstává. I způsob, kterým svoje texty čte. „Někdo mi říká, že by chtěl knihu s cédéčkem, někdo si zase stěžuje, že nahlas číst vůbec nemám, že jsem mu tím úplně zkazil život," směje se.

Poslechněte si Čajovnu, ve které zazněly ukázky ze sbírky Hlavně zachraň sebe. Rozhovor se točil i kolem souboru tří Janových sbírek, který pod názvem Básně 2005-2013 vychází na začátku května. Představen bude na Světě knihy, kde můžete Jana Těsnohlídka i osobně potkat.

Spustit audio