Čeští studenti volili "nanečisto" americkým prezidentem Baracka Obamu

23. říjen 2008
Zblízka

Dál nás budou zajímat volby amerického prezidenta. Necelé dva týdny zbývají do prezidentských voleb v USA, hlasování, které napjatě sleduje celý svět, je pro Američany křižovatkou. Demokrat Barack Obama symbolizuje změnu, republikán John McCain naopak spíše staré jistoty a pořádky. Průzkumy zatím dávají větší šance Obamovi a také simulace prezidentských voleb, která se tento týden konal v Americkém centru v Praze naznačila, že by v Bílém domě brzy mohl zavát čerstvý vítr. Volby nanečisto si vyzkoušeli studenti dvou českých univerzit, zblízka vám je ukáže Vojtěch Berger.

Ctibor JAPEL, student Univerzity Karlovy:
Souhlasím, dokonce jsem se sám velmi podílel na vyjednání toho záchranného balíčku.

Vojtěch BERGER:
Ctibor Japel teď asi na hodinu přestal být studentem Univerzity Karlovy a stal se Johnem McCainem. Stejně jako jeho tři spolužáci zastupuje republikánský tábor a jeho postoje ke všem podstatným otázkám hlavně ekonomice. Cíl je jasný, přesvědčit publikum v sále Amerického centra o tom, že John McCain ještě nepatří do starého železa, ale že má Spojeným státům pořád co nabídnout.

Ctibor JAPEL, student Univerzity Karlovy:
Já vidím zásadní rozpor v tom, že ta krize nevznikla v sedmdesátých letech to, promiňte, pane senátore ale ...

Vojtěch BERGER:
Situaci mu ale ztrpčuje Barack Obama alias Kamil Kovář, student vysoké školy ekonomické, která v téhle simulační debatě tradičně zastává demokraty. Letos je to docela případné, protože taky skutečná Barack Obama má u veřejnosti výrazně lepší obrázek v porovnání se svým soupeřem právě co se týká ekonomické odbornosti.

Kamil KOVÁŘ, student vysoké školy ekonomické:
Pane senátore, mně přijde, že jste nejspíš posledních deset let žil v jakési krásné izolaci na nějakém osamělém ostrově.

Vojtěch BERGER:
Oba týmy se statečně perou s argumenty protivníků i s omezeným časovým limitem, jak se ale ukáže po odevzdání hlasovacích lístků, publikum má jasného favorita. Jednoduché volby na konci debaty vyhrává s přehledem čtveřice Baracka Obamy. Tak senátore Obamo, gratuluji vám k dnešnímu vítězství. Vám se často vytýká, že nejste tak zkušený v zahraniční politice jako váš protivník John McCain. Můžete ještě jednou stručně shrnout, jak byste se, co by příští americký prezident, choval ve vztahu k Evropě třeba k Rusku?

Kamil KOVÁŘ, student vysoké školy ekonomické:
Co je klíčové je, že my musíme zpětně navázat naše vztahy s evropskými spojenci. Ty byly velmi zanedbávány, evropští spojenci v dnešní době mají pocit, že když souhlasíme s Amerikou, tak je na nás brán zřetel, když nesouhlasíme, tak nikoho nezajímáme. Tohle my musíme napravit, čímž pomůžeme vytvořit silné spojenectví mezi Amerikou i Evropou a tak budeme schopni moct postavit se hrozbě z Ruska.

Vojtěch BERGER:
Zatímco demokraté oslavují, v opačném koutě sálu se John McCain a jeho věrní snaží přijít na to, kde se stala chyba. Senátore McCaine, hezké druhé místo dnes, vy jste stejně jako všechny tři televizní debaty i dnes malinko zaostal za svým protivníkem Obamou, říká se, že je to možná proto, že ten váš program, který musíme propagovat, není až tak atraktivní jako je třeba ten Obamův. Necítíte se trošinku těsně v těch zásadách, které musíme prosazovat v těch televizních debatách?

Ctibor JAPEL, student Univerzity Karlovy:
Já považuji ten výsledek těch voleb za jasně určený tím, že Amerika zkrátka si žádá změnu po osmi letech republikánské vlády a že jsem vlastně ve velmi nevýhodné pozici. A že věřím tomu, že to co prosazuji je fundamentálně správné, ale bohužel v roce 2008 je situace k prosazování takovýhle postojů velmi těžká a proto volby dopadly tak, jak dopadly.

Vojtěch BERGER:
Opodál se spokojeně usmívá politoložka Vladimíra Dvořáková, která pomáhala debatu moderovat. Vyhráli vlastně všichni, říká. Jak byste zhodnotila tu dnešní debatu, do jaké míry podle vás odpovídala té předvolební realitě v USA?

Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka:
Já si myslím, že hodně a myslím si, že především z hlediska témat, že ti studenti skutečně zvládli ty základní postoje těch hlavních kandidátů, takže to si myslím, že bylo perfektní v tomhle tom směru. Samozřejmě tam byly i ty hezounké věci, jako kdy občas když si nebyli příliš jistí v kramflecích, tak jako taktně přešli z jednoho téma na druhé nebo použili nějaké odborné výrazy, aby tomu dali jakýsi punc odbornosti.

Vojtěch BERGER:
Sám se musím přiznat, že jsem dlouho váhal, komu dát hlas, nakonec jsem hlasoval spíš na základě pocitů, protože obě strany argumentovaly velmi přesvědčivě. Během debaty jsem svoje preference změnil asi tak třikrát. Jestli se stejně těžko rozhodují i sami Američané, kteří budou začátkem listopadu volit už naostro, jejich dilema jim opravdu nezávidím. A pro koho že jsem to vlastně hlasoval? No, říká se, že volby jsou svátkem všech demokratů, nebo ne? Vojtěch Berger, Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vob
Spustit audio