Hora není soupeř. Se smrtí kamaráda se my lezci vyrovnáváme jako se vším. Lezeme, říká Radek Groh

11. únor 2024

V Himálaji se mu podařil světový prvovýstup na horu Cholatse. Při aklimatizačním výstupu ale zemřel kamarád. Jak se horolezec vyrovnává s tragédií? Radoslav „Radar“ Groh také působí jako člen horské služby v Krkonoších. Co mu to přináší? A jak se ohlíží za svými nejcennějšími výpravami?

Horolezec a skialpinista Radoslav „Radar“ Groh má za sebou mnoho úspěchů. V roce 2016 byl součástí první české zimní expedice, která dosáhla vrcholu patagonského Fitz Roye. O dva roky později stál na vrcholu osmitisícovky Nanga Parbat. Světový prvovýstup na horu Baruntse v roce 2021 společně s Márou Holečkem zkomplikovalo počasí a návrat se stal obrovským dramatem, naštěstí s dobrým koncem. Výstup na Huandoy v Peru (také společně s Márou Holečkem) byl poctou československé výpravě z roku 1970, kterou smetla lavina po obrovském zemětřesení.

Čtěte také

Na sklonku loňského roku Radek „Radar“ Groh a Zdeněk „Háček“ Hák jako první lidé prostoupili západní stěnou šestitisícovky Cholatse v centrálním Himálaji. Dosažený úspěch ale zastínil fakt, že už při aklimatizačním výstupu zemřel další člen výpravy, Jan Ros. O těžkých pocitech obklopujících expedici, mluví Radar upřímně v novém díle podcastu Casablanca. „Těžko se mi o tom mluví. Nikdy jsem si takovou situaci neuměl představit. Byly to pocity smutku a zmaru. Neumím tyhle pocity moc interpretovat, ale jediné, co my lezci trochu umíme, je lezení. A tak se s tragédií vyrovnáváme jako asi se vším. Prostě lezeme,“ říká. Jak ale zdůrazňuje, Cholatse ani jinou horu nepovažuje nikdy za soupeře.

Radar se účastnil také pokusu o výstup na nejvyšší dosud nevylezenou horu světa Muču Kiš v Pákistánu. Ten nevyšel, ale krkonošský lezec v rámci expedice sjel sedmitisícovou horu Spantik na lyžích. Radar Groh taky působí jako dobrovolný člen Horské služby Krkonoše. „Všechno dobré, co mě v životě potkalo, bylo v Krkonoších. Je to místo, kde se nabíjím a hledám inspiraci na svoje výstupy. Krkonoše jsou srdcová záležitost,“ dodává jako lokální patriot. „A tu možnost pomoct mám moc rád.“

Jaké emoce a strachy zná špičkový horolezec jako je Radar Groh? Jaký byl sjezd pákistánské sedmitisícovky Spantik na lyžích? Jaké vzory a lezecké cestopisy jsou pro lezce nejzásadnější? Poslechněte si nový díl podcastu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.