O pořadu Host na cestách

Dobré cesty přeje Eva Stryková!

Komponované rozhlasové vyprávění. Subjektivní výpověď hosta o cestě a zemi doplněna moderací a rozhlasovou pohádkou. Cestovatelé, pravidelní i nepravidelní turisté, dobrodruzi, poutníci, vandrovní, účastníci expedic vyprávějí druhým o tom, co viděli, slyšeli, poznali, zažili, prošli a ujeli. 

Střídání profesionálních i neprofesionálních, zkušených i nezkušených cestovatelů různé kategorie. Střídání odborníků rozličných profesí, nadšených laiků, účastníků expedic. Hosty jsou jednotlivci nebo dvojice různých věkových skupin. Vše je komponováno v ucelené struktuře pořadu, jejíž pravidelnou součástí je obměňovaný prvek, kontinuálně propojující jednotlivé pořady a současně související s danou zemí (2006-2009 Cestovní deník - světoví a čeští cestovatelé v chronologickém sledu, 2009-2011 Rozcestovník - cestovatelská hesla, 2012 Pohádky celého světa - pohádky dle uváděných zemí). Pestrostí nabídnutého oslovujeme široké spektrum nejen cestovatelů (cykloturistů, horolezců, adrenalinových sportovců, automobilistů, pěších i různě bizarně cestujícíc), ale i dalších příznivců cest a cestování. 

Cílem je podporovat sebevědomí ve vztahu k naší zemi a lidem, úctu, respekt k jiným kulturám, porozumění mezikulturním odlišnostem. Cílem je upozornit na možná nebezpečí na cestách (z hlediska zdraví, hygieny, bezpečnosti, klimatu) a na kulturní zvyklosti. Vede k zamyšlení nad sebou samotným, nad odhadem svých sil. Vybízí k sebereflexi.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • Folklorní notování

    Tradice, písničky, zvyky a řemesla našich předků, jak se dodnes dochovaly v našich regionech.

  • My a oni

    Pořad, který formou rozhovorů a reportáží poskytuje obraz soužití cizinců s Čechy.

  • Sedmikrásky na nebi

    Unikátní vzdělávací pořad o krásách naší oblohy.

  • Návraty do minulosti

    Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.