Hovězí po burgundsku

Je to náročnější na přípravu i cenu surovin, ale jako slavnostní jídlo potěší. 

Ingredience
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 40 g špeku
  • sklenka červeného vína
  • 1 bobkový list
  • trochu tymiánu
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno a špek na kostičky.
  2. Špek rozpečeme, pak na něm opečeme nakrájené maso.
  3. Na rozpečený špek a maso dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
  4. Podlijeme vínem, promícháme, aby se odvařily připečené kousky, přidáme bobkový list, pepř, tymián a osolíme.
  5. Pod pokličkou dusíme, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby přiléváme trochu horké vody nebo vývaru. Dusíme do měkka.
  6. Je-li šťáva řídká, vyndáme maso na teplý talíř a šťávu svaříme na menší objem do potřebného zhoustnutí.
  7. Podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.