Hovězí po burgundsku
Je to náročnější na přípravu i cenu surovin, ale jako slavnostní jídlo potěší.
Ingredience
- 500 g hovězí kližky
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 40 g špeku
- sklenka červeného vína
- 1 bobkový list
- trochu tymiánu
- pepř
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno a špek na kostičky.
- Špek rozpečeme, pak na něm opečeme nakrájené maso.
- Na rozpečený špek a maso dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
- Podlijeme vínem, promícháme, aby se odvařily připečené kousky, přidáme bobkový list, pepř, tymián a osolíme.
- Pod pokličkou dusíme, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby přiléváme trochu horké vody nebo vývaru. Dusíme do měkka.
- Je-li šťáva řídká, vyndáme maso na teplý talíř a šťávu svaříme na menší objem do potřebného zhoustnutí.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Související
-
Frankfurtské hovězí
Pokud použijeme maso vcelku, špikujeme ho párkem, pokud použijeme plátky, přidáme párek až v závěru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.