Dobráci roku startují v Božanově!

28. srpen 2015

První losování z dosud přihlášených sborů v pátek 28. srpna určilo, že jako první navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Božanov na Náchodsku. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysíláme 4. září po 15. hodině! Podrobnosti o soutěži najdete v tomto článku.

Český rozhlas Hradec Králové ve spolupráci s Velkopopovickým Kozlem a Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska připravil pro dobrovolné hasiče v Královéhradeckém kraji velkou soutěž o titul Dobráci roku. Potrvá od září do června.

Každý týden se s námi vydáte za jedním hasičským sborem a můžete mu pomoci vyhrát velkou veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun a postoupit do finálového klání, ve kterém se bude soutěžit o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!

Dobrovolní hasiči, neboli "dobráci", jak si sami často říkají, to je fenomén českých měst a obcí. V Královéhradeckém kraji snad není vesnička, která by neměla svůj sbor dobrovolných hasičů. Ti jsou většinou nejen důstojnými partnery profesionálů při likvidaci požáru, ale zároveň v obci plní funkci nositelů kultury a tradic.

A přitom je to sdružení dobrovolné a veškerá činnost se odehrává ve volném čase těchto nadšenců, které většinou nikdo ani nepochválí. Český rozhlas Hradec Králové se rozhodl nejen chválit, ale i odměňovat. Je tu soutěž Dobráci roku!

Jak se soutěží?

Princip soutěže je jednoduchý. Vždy v pátek po 15. hodině proběhne ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové losování jednoho ze všech přihlášených hasičských sborů. Vylosovaný sbor obdrží drobnou cenu a následující středu zavítá do jeho zbrojnice přenosový vůz Českého rozhlasu Hradec Králové, aby s hasiči natočil velký rozhovor.

Kostel sv. Marie Magdaleny - Božanov

V medailonku se promítne většinou bohatá historie sboru, jeho hasební zásahy, velké úspěchy a další zajímavosti. Tento medailonek bude v pátek po 15. hodině odvysílán a zároveň dojde k losování dalšího sboru. Celkem takto navštívíme 40 sborů dobrovolných hasičů v Královéhradeckém kraji.

Rozhodovat budete vy!

Rozhodující slovo v soutěži ale budou mít obyvatelé jednotlivých měst a obcí. Po odvysílání medailonku totiž budou posílat svému sboru hlasy prostřednictvím SMS zpráv z mobilních telefonů. Hlasování bude trvat přesně jeden týden, tedy do odvysílání dalšího medailonku o dalším sboru.

V červnu příštího roku bude pak pro sbor, který získal nejvíce SMS hlasů, připravena cena v podobě velké show pro celou obec v hodnotě 100 tisíc korun. Český rozhlas Hradec Králové se ve spolupráci s partnery postará o maso, pivo a doprovodný program. Nejúspěšnější sbory z jednotlivých krajů se zároveň utkají ve velkém finále v klasických hasičských disciplínách o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!

Zeptejte se vašich hasičů, jestli už se do naší soutěže přihlásili. Pokud ne, pak stačí, aby vyplnili přihlášku. Pak už jen poslouchejte každý pátek v 15 hodin Český rozhlas Hradec Králové, kde bude probíhat losování.

Zkuste to. I váš hasičský sbor může vyhrát veselici plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun pro celou vaši obec a hasičské vybavení za stovky tisíc korun!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.