Co jde hasičům z Bukovice pěkně od ruky nejvíce? Práce přece!

5. únor 2016

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 29. ledna 2016 určilo, že jako 23. jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Bukovice u Police nad Metují. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 5. února po 15. hodině!

Hasičský sbor byl v obci Bukovice založen jako jeden z posledních na Policku v roce 1898.

Po vzoru prvního dobrovolného sboru ve Velvarech v roce 1864 byly zakládány hasičské sbory ve městech a vesnicích království českého, v Polici nad Metují roku 1868. Jejich činnost byla zaměřena nejen na likvidaci požárů a pomoc při živelných pohromách, ale i na osvětovou činnost.

Práce dobrovolných hasičských sborů nebyla myslitelná bez pokrokových tradic, které se objevují již v počátcích vzniku. Staré sousedské tradice chránit bližního, pomoci postiženému, společná práce pro dobro a prospěch celku jsou platné dnes stejně, jako byly platné v minulosti.

Patříme v kraji sice k těm nejmladším sborům, ale tradici v práci s mládeží máme nejdelší. Letos už pořádáme 50. letní tábor pro děti.Monika Lepeltová vede mládež v SDH Bukovice

„Nejde ani tolik o sbírání pohárů v soutěžích, naše děti tvoří dobrý tým, který se udrží až do dospělosti a současní členové prakticky všichni prošli naší přípravkou,“ říká Monika Lepeltová, která v Bukovici vede mládež.

Založení sboru se datuje k 14. 2. 1898, kdy na valné hromadě občanů bylo o jeho založení rozhodnuto. Na ustavující schůzi v dubnu téhož roku bylo v hasičském sboru 18 činných a přispívajících členů.

Sbor se stal členem župy č. 20 - Metuj - ve které byly sbory obcí: Bělý, Bezděkov, Dřevíč, Hlavňov, Velká Ledhuje, Lhota, Machov, Maršov, Metuje, Petrovice, Petrovičky, Pěkov, Police, Nízká Srbská, Vysoká Srbská, Suchý Důl, Žďár, Žabokrky.

Největší požár pomáhali likvidovat v r. 1915 ve Žďáře - od úmyslně založeného požáru služkou v usedlosti p. Macka shořelo 14 usedlostí - rozsah požáru byl umocněn silným větrem. Škoda 300 tisíc zlatých. Zasahovalo 22 sborů, z toho 4 německé a 203 členů, náš sbor s 19 členy. Zraněno 10 osob, z toho 1 těžce - převážně hasiči.

Vybavení sboru se zlepšovalo, v roce 1931 zakoupena dvoukolka s navijáky hadic pro koňskou přípřež.

Stále zvyšující se požadavky na mobilnost nutí výbor k založení fondu na zakoupení motorové stříkačky. Tam se sdružovaly příspěvky od občanů, od členů, výtěžky z hasičských bálů a slavností, značnou částkou přispěl majitel místní textilky, obec věnovala 1000 Kč.

Ani požární skladiště již nestačilo, a tak u příležitosti 40. výročí založení sboru byla otevřena nová hasičská zbrojnice.

SDH Bukovice

Obsazením Československa v březnu 1939 došlo k silnému okleštění osvětové činnosti hasičských sborů a jejich pravomoc omezena na noční hlídky a likvidaci požárů.

Zakoupením vozu Praga - Alfa v roce 1943 skončila éra koňských přípřeží.

Konce války začala nová kapitola života v osvobozené vlasti. Nadšení členové sehnali vrak a přestavěli ho na požární vozidlo. Když přestal sloužit, získali od armády T 805 - a opět stovky hodin při rekonstrukci.

Historie sboru od roku 1945 je tak bohatá, že výčet by zabral hodně místa. Zúčastnili se řady okresních soutěží v požárním sportu a memoriálů. Bylo období úspěchů, ale i období, kdy se moc nedařilo. Nikdy se však nestalo, abychom se dostali - tak jako řada okolních sborů - do krize. Právě zápalem a obětavostí řady členů pro hasičskou myšlenku.

Hlavním kritériem zůstává prevence a připravenost členů a techniky. Sbor byl zařazen do výjezdového plánu okresu, mnohdy byl nasazován do akcí dříve, než sbory s lepší technikou.

V osvětové činnosti se členové podíleli na činnosti ochotnického spolku, sbor pořádal tradiční bály, posvícenské posezení, společenské večery, oslavy MDŽ, besedy a přednášky cestovatelů, výstavy dokumentů, promítání filmů, diapozitivů a fotografií o činnosti.

SDH Bukovice

Hasiči se mají kde scházet, vybudovali si vlastními silami s pomocí občanů v letech 1976 - 1979 za finančního přispění okresu novou požární zbrojnici s boxy pro dvě požární vozidla IFA, společenskou místností, sociálním zázemím a úřadovnou obecního úřadu.

Obec je ze zákona povinna zabezpečit požární ochranu obce. Proto nadále je hlavním úkolem SDH výcvik výjezdové jednotky, ve které je zařazeno 16 členů, rozšiřování kvalifikace - zvyšování odbornosti v používání dýchacích přístrojů práce s motorovou pilou, školení velitelů a strojníků, starost o techniku - požární stříkačky, dvě vozidla IFA - vždyť tato jsou v provozu již více než 35 let a vyžadují stálou péči.

Výjezdová jednotka je začleněna nadále do záchranného systému Královéhradeckého kraje, zasahovala za posledních 10 let při 34 požárech budov a lesních požárech.

SDH Bukovice

Úspěšné období měla soutěžní družstva - vybojovala řadu prvenství na soutěžích na Svatováclavském poháru v Suchém Dolu, na Kracíkově memoriálu v České Metuji, dále ve Velké Ledhuji, Machově - Lhotě, Bezděkově nad Metují, Bukovici. Získala do svého vlastnictví putování poháry z České Metuje a Bukovice.

Mimořádným zážitkem pro členy byla účast na dálkové dopravě vody na letišti v Mimoni o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

V říjnu 2003 oslavili výročí 105 let založení sboru veselými soutěžemi za hasičskou zbrojnicí pro děti, ženy, muže, přátele a dříve narozené. Nechybělo tradiční občerstvení a večerní zábava v hasičské zbrojnici.

Tradicí jsou nadále hasičské bály - konaly se občas netradičně na chatě Hvězda, návštěvy dříve narozených jubilantů, posvícenská posezení.

Zvláštní kapitolou jsou přátelská setkání s hasiči z Forstu, jejich účast na soutěžích v Bukovici, společné výlety například na Macochu, do hasičského muzea v Přibyslavi, do pevnosti v Josefově, do Kuksu. Výlety končí společným posezením v hasičské zbrojnici.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Bukovice můžete až do pátku 12. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BUKOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Bukovice, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 5. února určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Jeníkovice na Královéhradecku. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 12. února po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.