Dobráci roku: Hasiči v Bohuslavicích opatrují unikátní historické stříkačky!

18. září 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 11. září určilo, že jako třetí jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Bohuslavice v okrese Náchod. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 18. září po 15. hodině!

„Když nehasíme, jsme většinou tady u našich prababiček“, říká velitel SDH Bohuslavice Jiří Černý nad historickými stříkačkami. „Tahle je nejspíš nejstarší provozuschopná stříkačka u nás v republice. Jezdíme s ní v dobových kostýmech na akce a předvádíme techniku“.

Zhruba polovinu bohuslavického sboru dobrovolných hasičů tvoří ženy, které se soustředí na soutěžní disciplíny „ naši chlapi to mají jako trénink pro zásahy a my trénujeme na soutěže“, usmívá se Veronika Fejtková „ v letošním roce se nám opravdu daří, máme za sebou už 20 soutěží, z toho jsme získali 15 pohárů.“

SDH Bohulsavice

Sbor dobrovolných hasičů v Bohuslavicích v okrese Náchod byl založen v roce 1879 a patří k nejstarším spolkům v obci. V současné době čítá celkem 105 členů. Z tohoto počtu je 82 dospělých (68 mužů a 14 žen) a 23 mladých hasičů (11 chlapců a 12 dívek).

Soutěžní družstva (mladší žáci, starší žáci, dorost, ženy a muži) se zúčastňují různých hasičských soutěží, ve kterých dosahují velmi dobrých výsledků. Sbor pořádá každoročně soutěž v požárním útoku o Pohár starosty obce Bohuslavice, které se zúčastňují družstva ze širokého okolí.

K zásahům využívá vozidlo Škoda 706 RTHP - CAS 25 a přenosnou požární stříkačku PS 12, dále vlastní další hasičské vozidlo Tatra 805 a přenosnou požární stříkačku PS 8.

Pro dopravu osob má ještě k dispozici vozidlo VW Transporter.

Hasiči SDH Bohuslavice se zúčastnili pokusu o překonání rekordu v dálkové dopravě vody

Chloubou sboru je několik provozuschopných historických hasičských stříkaček. Ta nejstarší (pravděpodobně druhá nejstarší v republice) byla vyrobena v roce v 1790.

8.5.2010 se hasiči SDH Bohuslavice zúčastnili pokusu o překonání rekordu v dálkové dopravě vody. Rekord byl překonán! Trasa vedla z Dolních Louček (295 m.n.m) na vrch Devět skal (836 m.n.m.) a konečná délka trasy byla 63 km 460 m. Akce se zúčastnilo 288 sborů, 2592 hasičů, bylo použito 234 čerpadel, 3553 hadic B a 291 radiostanic. Celou akci pořádal Jiří Sáblík z SDH Nové Dvory, kterému příprava akce trvala 3 roky.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Bohuslavic v okrese Náchod můžete až do pátku 25. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BOHUSLAVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Bohuslavic, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 18. září určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Ledce. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 25. září po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.