Dobráci roku: Hasiči v Ledcích střeží Dědinu i dědinu

25. září 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 18. září určilo, že jako čtvrtou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Ledce u Českého Meziříčí. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 25. září po 15. hodině!

„Na naše hasiče jsme moc pyšní, jsou jedinou organizací v obcí, která pracuje na víc než na 100 procent“, říká starosta obce Milan Dědek.

Starosta SDH Ledce Miroslav Petřík je pyšný na úspěchy dětské skupiny, kterou vede spolu s manželkou. „Každoročně jezdíme pod stany na soustředění a několikrát během roku na závody. My starší už dáme dohromady družstvo jen na okres, ale naše děti sbírají medaile“, dodává u vystavených pohárů z okresních i krajských soutěží požárního sportu.

My veškerou energii soustředíme na děti, protože když tu budou mít dobrou partu, udrží se i v obci a po studiích se nám vrátí.Starosta SDH Ledce Miroslav Petřík

V červnu roku 1892 byl založen Sbor dobrovolných hasičů v Ledcích. Podnět k tomu dala skladba zástavby obce, kde byly většinou dřevěné stavby, které často hořely. Spolek se opíral o stanovy vydané vzájemně pojišťovacím spolkem proti ohni, který měl sídlo ve Spech u Nového Města nad Metují.

Původní vybavení sboru byly džbery na vodu, trhací háky a ruční stříkačka. Jako zápřah do stříkačky byly určeny koně od Krylů, Zvoníčků a Kašparů. Koně to vůbec neměli jednoduché, jak je patrno ze zápisu o požáru u Janečků v Klášteře v roce 1895. Když cvalem přivezli stříkačku, okamžitě byli přepřaženi do voznice a vozili vodu.

Roku 1896 vypukl v obci velký požár, kdy na Obci vyhořelo 8 usedlostí. Podle dochovaných písemností se tohoto požáru zúčastnilo 18 sborů se svými stříkačkami, a to z obcí Klášter, Očelice, Bolehošť, Jílovice, Jeníkovice, Mokré, Čánka, Přepychy, Třebechovice, České Meziříčí, Křivice, Nepasice, Opočno, Lično, Librantice, Výrava a Blešno.

Poháry SDH Ledce

Když si představíme, že všichni přijeli s koňmi a po tehdejších cestách, byl to výkon úctyhodný. Nikde však není záznam, jakým způsobem byly tyto vzdálené sbory povolány.

V roce 1898 byla v Ledcích přehlídka hasičských sborů a byl pořízen stejnokroj a sborové čepice zvané „Poděbradky".

V roce 1970 byl sbor vybaven novou motorovou stříkačkou PS 12, která po četných úpravách a vylepšeních slouží dodnes.

V červnu roku 1992 se konaly oslavy 100 let založení sboru v Ledcích. Za věrnost bylo oceněno patnáct nejstarších členů. Byla vystavena technika, proběhla soutěž sborů a profesionální sbor z Dobrušky předvedl svoji připravenost.

SDH Ledce

Obcí protéká řeka Dědina, která v minulých dobách hojně, ale i dnes, po dvou regulacích toku, dokáže při povodních zaplavit část obce a okolí. A právě zde se projevovala a ještě dnes trvá nezištná pomoc hasičů pro záchranu obydlí a lidských životů.

Vlasti ku prospěchu - bližnímu ku pomoci! Tak zní heslo Sboru dobrovolných hasičů v Ledcích, které mají také vyšito na svém krásném praporu.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z obce Ledce v okrese Hradec Králové můžete až do pátku 2. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) LEDCE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Ledců, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 25. září určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Pilníkov. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 2. října po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.