Dobráci roku: Hasiči v Pilníkově ctí hasičské desatero

2. říjen 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 25. září určilo, že jako pátou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku město Pilníkov. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 2. října po 15. hodině!

Přestože Sbor dobrovolných hasičů byl v Pilníkově po několikaleté pauze obnoven teprve v roce 2007, už si do novodobé historie mohl zapsat zásah při předloňských povodních. Věkový průměr pilnkovských hasičů je pouhých třicet let.

„Je to pro nás srdeční záležitost“ říká teprve 26letý velitel a starosta sboru Libor Luňák.

Hlavně nás to baví a máme pocit, že tahle práce má smysl, že uděláme něco navíc. Moc si vážím lidí, které tu ve sboru mám, že v dnešní době dělají něco zadarmo.starosta SDH Pilníkov Libor Luňák

První hasičský sbor v Pilníkově byl založen v roce 1871 a měl 55 členů. Asi 10 let na to byl založen druhý sbor a během doby měl první první sbor 68 členů a druhý 72 členů. Za okupace byly oba spolky sloučeny za současného snížení stavu na 45 mužů.

Brzy po revoluci byl založen český hasičský sbor o počátečním stavu 20 členů a převzat invertář pozůstávající z auta Tatra pro dopravu hasičů a z jednoho motorového agregátu.

Mezi předním členy sboru byli Václav Smetana, týž po několik let také velitelem, Josef Dubec, František Voženílek st. a Alois Morávek.

Během doby byly zakoupeny dva speciální vozy, dvě stříkačky značky PS-8 a PS-6 a zřízena poplachová siréna na střeše školy čp. 35.

Modlitba hasiče

Nechť kdekoli oheň vzplane,
já splním svoji povinnost.
Pro záchranu životů Pane,
dodej mi síly dost.

SDH Pilníkov - technika

V náručí vynést dítě,
když ještě nevypršel čas,
ale i starce, matku,
která má šedý vlas.

Stále na stráži stojím,
protože povolaný jsem,
před ohněm blízké chráním
a pomoci chci všem.

Když z Tvé vůle se má stát,
že sám při tom život ztratím,
požehnej Pane mé rodině
a laskavou rukou vrať jim,

co při plnění poslání
jsem jiným lidem dal.

Amen

SDH Pilníkov - historické fotografie

Hasičské desatero:

1. Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy, nýbrž jen povinnosti bratrské pomoci v neštěstí.
2. Jsi-li hasičským dobrovolníkem, buď jím celou duší a celým tělem, nemáš-li dobré vůle, nejsi dobrovolníkem a jsi dobré věci na obtíž.
3. Buď obětavý a statečný, ale jednej vždy s rozvahou, zbytečně nevydávej se v nebezpečí a dbej v činnosti hasičské svého zdraví.
4. Jsi-li činovníkem, nevypínej se nad jiné, ale pamatuj, že ti, kteří Tě zvolili, očekávají od Tebe činnosti zvýšenou a všechny přednosti těla i duše.
5. Bratry své považuj za rodné, jsi-li vzdělanější, nepohrdej jimi, ale hleď se jich povznést.
6. Pamatuj, že na hasičském dobrovolníku se žádá povaha přímá, šlechetná a vlastenecká, v pospolitém jednání počestná a vlídná.
7. Užitečnost hasičského zřízení dokazuje se lépe skutky než slovy, ale zájmy hasičské dlužno vždy a všude slušným způsobem hájit.
8. Nevyvolávej ve spolku různic, sporů a pohoršení, ale přičiň se kvůli dobré věci, abys všeliké neshody přátelským způsobem zamezil nebo usmířil.
9. Máš-li na sobě čestný stejnokroj hasičského dobrovolníka, pamatuj, že nevhodným způsobem a chováním nezpůsobíš hanbu jen sobě, ale zařízení, jehož odznak nosíš.
10. Jsi-li členem hasičské dobrovolnosti, pak se tímto desaterem řiď a pak budeš dobrým hasičským dobrovolníkem.

SDH Pilníkov při zásahu

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Pilníkova můžete až do pátku 9. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PILNIKOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Pilníkova, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 2. října určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Valdov. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 9. října po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.