Dobráci roku: Hasiči z Olešnice táhnou prostě za jeden provaz

30. říjen 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 23. října určilo, že jako devátou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Olešnice u Rychnova nad Kněžnou. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 30. října po 15. hodině!

Obec Olešnice se skládá ze dvou částí Olešnice a Hoděčína. Leží v malebném podhůří Orlických hor podél silnice III. třídy mezi obcemi Čestice a Lično.

Olešnice u Rychnova nad Kněžnou má přibližně 450 obyvatel, patří k ní i Hoděčín, ale ten má svůj SDH.

„Před lety jsme byli ještě velcí rivalové, dnes ale oba sbory dobře spolupracují“, vzpomíná starostka SDH Olešnice u Rychnova nad Kněžnou Ivana Říhová.

Olešnický sbor byl založen v roce 1877, brzy tedy oslaví 140. výročí.

Dnes má SDH Olešnice u Rychnova nad Kněžnou 67 členů, z toho 34 mužů, 18 žen a 15 dětí.

Z výhry by Olešničtí hasiči chtěli pořídit nové překážky na 100 metrovou trať pro žákovskou kategorii hasičského sportu.

A čím jsme vyjímeční? No určitě tím, že táhneme za jeden provaz a takový máj, jako my tu kácíme, nikdo nemá!Michal Kos, velitel zásahové jednotky SDH Olešnice

„Ta nám tady chybí a my jsme rádi hlavně za to, že se nám podařilo obnovit práci s dětmi, která tu dlouho nefungovala. Dnes naši malí hasiči a mládež sbírají diplomy a poháry", říká starostka SDH Olešnice u Rychnova nad Kněžnou Ivana Říhová.

Na hasičský kroužek chodí celkem 25 dětí od věku od 6 do 14 let.

V kroužku se děti učí: požární útok, zdolání různých hasičských překážek, uzly, mapové značky, orientace mapy pomocí buzoly, střelbu ze vzduchovky, požární ochranu, základy zdravovědy, jak volat na tísňovou linku a mnohé další činnosti.

SDH Olešnice u Rychnova nad Kněžnou

SDH Olešnice RK je činný ale i v dalších oblastech, chválí „dobráky“ starosta obce Jiří Moravec: "Pomáhají se svozem odpadu, se všemi akcemi v obci, bez nich si to tu neumím představit."

SDH Olešnice u Rychnova nad Kněžnou

Hasiče z Olešnice u Rychnova nad Kněžnou najdete i v seznamu divadelních ochotnických spolků. Vždyť každoročně nacvičí pořádnou podívanou na kácení máje.

Olešnic je ve východních Čechách devět, ale jen v jedné pořádají hasiči kácení máje, u něhož se každoročně pobaví celá vesnice.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Olešnice u Rychnova nad Kněžnou můžete až do pátku 6. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) OLESNICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Olešnice u Rychnova nad Kněžnou, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 30. října určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Holovousy. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 6. listopadu po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.