Dobrý hasič z Voděrad, ten musí mít vodu rád!

15. leden 2016

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 8. ledna 2016 určilo, že jako dvacátou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Voděrady u Rychnova nad Kněžnou. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 15. ledna po 15. hodině!

Voděrady leží v podhůří Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou nedaleko Opočna. Obec zahrnuje celkem šest vesnic, ve kterých žije 680 obyvatel. Z nich asi čtvrtina působí v historicky nejmladším sboru dobrovolných hasičů. Vodě jsou prý rádi, protože jí tu mnoho nemají, zato pořádek, na ten si potrpí!

Sbor dobrovolných hasičů ve Voděradech u Rychnova nad Kněžnou byl založen 20. prosince 1942.

K 1. 1. 1943 měl již přes 20 členů a během dalších dvou let byl vybaven základním zařízením - stříkačkou a podvozkem. Stříkačka byla tažena koňmi a parkovala u Brandejsů ve stodole.

Výhru bychom nejraději investovali do mládeže, ale taky bychom potřebovali nové auto. Stará cisterna už dosluhuje a bez vody by to ve Voděradech bylo špatné.František Červinka, čestný člen výboru SDH Voděrady

Po skončení 2. světové války se podařilo vybudovat i hasičskou zbrojnici.

V roce 1951 je Voděradům přiděleno auto - Horch (zřejmě ze zabavené německé techniky).

Funkce hasičů je v dalších letech důležitou součástí obce a to hlavně v pořádání kulturních akcí a brigádnické činnosti.

Nejdůležitější činností je protipožární prevence.

V letech 50. a 60. hasiči střežili žně a to hlavně v noci, formou pochůzek a služby ve zbrojnici. Prováděli také protipožární kontroly objektů státních i soukromých.

SDH Voděrady u Rychnova nad Kněžnou

V 60. letech se SDH rozrostlo o mnoho členů, největším přírůstkem byly ženy. SDH pořádalo Silvestry, hrálo divadlo a pořádalo veškeré kulturní akce.

V roce 1961 byl starý automobil vyřazen a přidělena byla Tatra 805 z vojenských zásob.

V těchto letech hasiči vynikají hlavně v soutěžích, odkud si přinášejí první místa v soutěžích jednotlivců i družstev. Vychovávána je i mladá generace.

V roce 1982 nahradí Tatru 805 cisterna Liaz.

Hlavní funkce hasičů, a to je hasit požáry, se díky profesionalizaci odsouvá do pozadí a hlavní náplní práce se stávají kulturní akce.

Celkově však v tomto období aktivita sboru opadá. Koncem 80. let se přestaly konat ostatkové průvody a akce jako kácení máje už neexistují dávno.

SDH Voděrady u Rychnova nad Kněžnou

Koncem let devadesátých nastává náhlý obrat k lepšímu.

Začíná fungovat kroužek mladých hasičů.

Koncem roku 1999 je zakoupeno nové auto Liaz, které je konstrukčně určeno pro hasiče a zakoupena je i stříkačka PS 12.

Od roku 2000 je obnovena tradice ostatkových průvodů.

Zavedena je také nová tradice. 1. ledna se koná Novoroční Vejšlap na nejvíše položené místo na Vrchách, což je kopec u Vyhnanic.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Voděrad u Rychnova nad Kněžnou můžete až do pátku 22. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VODERADY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Voděrad u Rychnova nad Kněžnou, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 15. ledna určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Hajnice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 22. ledna po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.