Hasiči v Bystrém v Orlických horách uplatňují svou bystrost při požárním sportu

20. listopad 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 13. listopadu 2015 určilo, že jako dvanáctou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Bystré v Orlických horách. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 20. listopadu po 15. hodině!

Obec Bystré leží v okrese Rychnov nad Kněžnou na půli cesty mezi městem Dobruška a horským střediskem Deštné v Orlických horách.

Obec se původně jmenovala Zákraví a rozkládala se v místech, kde dosud stojí kaple, zřízená v roce 1893 z kamenného spodku zvonice, která stála před dřevěným kostelíkem sv. Bartoloměje, kolem kterého se rozprostíral hřbitov.

Kdy byla osada založena nevíme, ale jistě už hned na začátku kolonizace zdejšího podhůří a byla postavena na staré zemské stezce.

„V Bystrém byl naposledy velký požár před 20 lety, jinak nás dobrovolníky k velkým požárům nevolají, pomáháme při povodních a v obci, ale jinak se věnujeme hlavně požárnímu sportu. To je jiná hasičina,“ ukazuje starosta SDH Bystré v Orlických horách Josef Dusílek na klubovnu zaplněnou poháry.


13 x jsme byli v nejvyšší republikové soutěži, jsme 2 x mistři a 2 x vicemistři ČR a v Rakousku byly letos v létě naše děti na 13.místě.Josef Dusílek, starosta SDH Bystré v Orlických horách

Sbor dobrovolných hasičů v Bystrém v Orlických horách byl založen roku 1886.

Od svého založení až do současnosti náleží sbor k nejaktivnějším organizacím v obci.

Činnost sboru se po létech útlumu začíná po 2. světové válce opět aktivizovat. Dochází k pravidelným cvičením a sbor se vybavuje novou technikou výsuvným žebříkem a novou přenosnou motorovou stříkačkou.

Nastává i obnovení styků s okolními sbory a spolupráce při přípravách sjezdů.

60. léta 20. století lze již nazvat moderní historií sboru. Výbor sboru, převážně složen ze starších členů, se doplňuje o mladé členy, přinášející nový pohled na činnost a práci sboru. Mladí členové začínají usilovat o zavedení nové, modernější techniky i zlepšení přípravy a účast požárních družstev v soutěžích. Vše toto zanáší někdy i nevoli mezi starší a mladé, vývojem let však lze konstatovat, že sbor vykročil správnou cestou.

SDH Bystré v Orlických horách

V roce 2001oslavila organizace 115. výročí svého založení. Při této příležitosti uspořádala v červenci IV. ročník Mezinárodní soutěže mladých hasičů v disciplínách CTIF a II. ročník Her bez hranic.

Rok 2009 byl rokem, kdy se v České republice konala Mezinárodní hasičská soutěž. Poprvé v historii se jí zúčastnilo i družstvo mužů z našeho sboru. Během soutěže spíše sbíralo zkušenosti. Předvedlo bezchybný požární útok a poté úspěšně zvládlo i štafetový běh. V celkovém pořadí obsadilo družstvo 56. místo, tedy 4 .místo mezi družstvy dobrovolných hasičů ČR v kategorii mužů.

SDH Bystré v Orlických horách

Činnost s mládeží je nedílnou součástí činnosti každé perspektivní společenské organizace. Jedině tato práce totiž přináší cenný zdroj osobností, které budou utvářet podobu organizace v budoucnosti. Nejinak je tomu i u našeho sboru, který věnuje práci s dětmi již dlouhá léta značnou pozornost.

Člen sboru Leoš Ševc vykonává funkci starosty obce Bystré.

Sbor je držitelem Čestného praporu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a stuhy k tomuto Čestnému praporu. Sbor je dále držitelem odznaku sv. Floriána a Stuhy III. stupně k historickému praporu sboru.

Sbor byl za akci "Hasičská školka" oceněn 3. místem v anketě "Dobrovolní hasiči roku 2014".

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Bystrého v Orlických horách můžete až do pátku 27. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BYSTRE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Bystrého v Orlických horách, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 20. listopadu určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Valdice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 27. listopadu po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka