Hasiči v Hajnici žijí podle hesla: oč menší sbor, o to intenzivnější činnost

22. leden 2016

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 15. ledna 2016 určilo, že jako 21. jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Hajnice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 22. ledna po 15. hodině!

Obec Hajnice se rozkládá na polovině silniční trasy spojující Trutnov a Dvůr Králové nad Labem. Obec se rozprostírá na pláni otevřené severním větrům, na jižní straně ohraničené masivem Liščího vrchu a Kamenného vrchu. Tato poloha je příčinou drsného podnebí a kratšího vegetačního období oproti okolním obcím.

Obec Hajnice se skládá ze šesti katastrálních území - Brusnice, Kyje, Nesytá, Hajnice, Horní a Dolní Žďár.

Je to obec v podstatě středisková, neboť jsou v ní sloučené dřívější samostatné obce, které představovaly výše zmíněná katastrální území. Název Brusnice (Německá) a Kyje byly základem obce, když v roce 1949 došlo ke sloučení a změně názvu na Hajnici.

Později v roce 1980 byl připojen Horní a Dolní Žďár a tím se stala Hajnice jednou z obcí s největší rozlohou v okrese Trutnov.

Hajnice nedaleko Dvora Králové nad Labem je hodně dlouhá ves, má několik částí a z tisícovky obyvatel jich 60 působí ve Sboru dobrovolných hasičů.

Oč menší sbor, o to intenzivnější činnost - najdete mezi nimi mistry republiky i reprezentanty v zahraničí a trénují nejčastěji přímo při zásahu.

První zmínka o poválečné historii Sboru dobrovolných hasičů v Hajnici se v kronice objevuje s datem 16. 10. 1946. V té době existují a pracují sbory dva, jeden v osadě Kyje a druhý v Brusnici. Dnem 1. dubna 1950 dochází ke sloučení obou sborů do jednoho SDH, současně se sloučením obou obcí a změnou názvu na HAJNICE.

O založení kroužku tehdy Mladých požárníků se kronika zmiňuje poprvé až v roce 1958.

Podrobnější informace o činnosti Mladých požárníků je možno získat až od roku 1979, kdy se vedení ujímá Blanka Maštalířská a Jana Bahenská.

SDH Hajnice

Mimo celostátní hry PLAMEN a různých soutěží, kolektiv pořádá besedy, výlety, o letních prázdninách stanový tábor na oblíbené Špince a další aktivity této doby. V zimních měsících se stará o lesní zvěř u krmelců.

V dubnu roku 1992 se ujímá práce s mladými hasiči Jaroslav Borůvka, který pracuje s mládeží do současné doby. Rok po zahájení činnosti a stabilizaci členské základny se kolektiv mladších i starších dětí umísťuje na předních místech ve hře PLAMEN v rámci okresu Trutnov, ale i Královéhradeckého kraje.

Zúčastňuje se také různých pohárových soutěžích po celých východních Čechách.

SDH Hajnice

Činnost kolektivu není však jen o soutěžích, proto pořádáme i různé výlety, ukázky pro ostatní děti, školy a školky, pomáháme s přípravou akcí pro děti. Jezdíme plavat do krytého bazénu, občas navštívíme různé stanice HZS a úspěch má i vícedenní „soustředění" na závěr jednotlivých soutěžních ročníků.

Nechybíme ani při různých brigádách v lese, sběru železa apod.

Jednotka PO obce Hajnice je zařazena do kategorie JPO II/2. Je v ní zařazeno 15 členů SDH Hajnice, kde jsou 4 velitelé, 8 strojníků, 10 nositelů dýchací techniky, 8 obsluh motorových pil a 11 spojařů.

Díky dlouholeté podpoře ze strany obce jednotka disponuje velmi dobrým technickým zázemím.

K zásahům vyjíždí repasovanými vozy LIAZ 101, CAS 24; TATRA 148, CAS 32 a AVIA 30, DA 8, každý člen má ve své osobní výbavě pracovní komplet PS II, přilbu PAB FIRE, zásahový komplet (DEVA - FIREMAN III, TOFI - FIREGUARD II), zásahovou obuv, plášť s tepelnou vložkou JUPITER, opasek, sekeru, univerzální klíč, rukavice.

Pro komunikaci nejen u zásahu slouží mobilní radiostanice MOTOROLA GM950 a GM360, 4 přenosné radiostanice GP360 a 1 přenosná stanice GP380.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Hajnice můžete až do pátku 29. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HAJNICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Hajnice, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 22. ledna určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Milíčeves. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 29. ledna po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka