Hasiči v Holovousích, to je jedna velká rodina!

6. listopad 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 30. října určilo, že jako desátou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Holovousy. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 6. listopadu po 15. hodině!

Obec se skládá ze 4 částí: Holovousy, Chodovice, Chloumky a Dolní Mezihoří. Většina území obce leží podél hlavní komunikace Hradec Králové - Jíčín 6 km západně od Hořic v Podkrkonoší.

V širším měřítku obec zviditelnila lokální odrůda jablka zvaná Holovouské malinové.

Dominantu obce tvoří barokní zámek přestavěný pseudogoticky a secesně J. Vejrychem v letech 1906-7 a kostel sv. Bartoloměje nacházející se v Chodovicích.

Slavnosti Holovouských malináčů se neobejdou bez pomoci hasičů. „Hasiči jsou v obci nejaktivnější spolek, a troufnu si ríct, že snad každé dítě v obci je hasič," říká starostka obce Zlatuše Brádlová.

SDH Holovousy

Velitel SDH Holovody Roman Balihar se svou ženou Petrou a nyní už i startší dcerou vedou také kroužek mládeže a dětí.

„Musíme si vychovávat mládež, aby to tu po nás převzali,“ dodává starosta SDH Holovousy Miroslav Rosůlek.

Ze všeho nejvíc se vždycky těšíme na „sranda mač“ - to je soutěž, kterou tu pořádáme.Roman Balihar, velitel SDH Holovousy

“Máme i bílé historické uniformy a touhle starou houkačkou už nesvoláváme k požáru, ale zahrajeme třeba oslavenci k narozeninám,“ dodává starosta při „pumpování“ staré houkačky.

Sbor dobrovolných hasičů Holovousy - Chodovice byl založen 20. listopadu 1910. Po první valné hromadě se přihlásilo 40 členů. Z tohoto počtu bylo 21 činných a 19 přispívajících.

Historicky prvním hasičským starostou sboru byl zvolen František Paikr (rolník z Holovous). První stříkačku si hasiči koupili za přispění obce Holovousy 31. března 1912 od firmy Čeněk Tylš v České Skalici. Od téže firmy koupili i hasičskou výzbroj.

9. června 1912 pořádal spolek první okrskové hasičské cvičení v Holovousích. Již od svého počátku, pořádali hasiči každoročně hasičský ples. Spolkový život odpočíval od července 1914 do 16. března 1919 z důvodu 1.světové války. Z 21 činných hasičů bylo 18 ve válce, ve které 2 padli.

SDH Holovousy

Od vzniku sboru se hasiči podíleli na likvidaci požárů nejen v Holovousích a Chodovicích, ale také na Chlumě, v Ostroměři, Libonicích, Domoslavicích a Bílsku.

První hasičská zbrojnice sídlila v klenuté kůlně panské vinopalny. 15.února 1928, za přispění obce, byla do sboru koupena nová motorová stříkačka od fyrmy ing. Holeček na Smíchově, která měla až 3 proudy.

Aktuální počet členů SDH Holovousy je 85: Muži - 30, Ženy - 15 a Děti - 40.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Holovous můžete až do pátku 13. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HOLOVOUSY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Holovous, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 6. listopadu určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Sloupno. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 13. listopadu po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.