Hasiči v Kostelci nad Orlicí - Skále si hýčkají Erenu, své historické auto

18. březen 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 11. března, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Kostelec nad Orlicí - Skála. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 18. března po 15. hodině!

Potřeba organizované pomoci v případě vypuknutí požáru byla jistě jedna z prvních, kterou člověk poznal. Pud sebezáchovy nutil člověka již v nejstarších dobách pomýšlet na ochranu a obranu proti ohni, který se stával tím nebezpečnějším, čím větší bylo soustředění lidí do správních seskupení. Když společnost byla zorganizována tak dalece, že mohly vzniknout první právní předpisy, byla i pomoc při vzniklém požáru upravena řády.

A tak i v dobách nejstarších se vyskytují pravidla - všeobecně platná "nařízení požární".

Za panování císaře Josefa II., který své reformní snahy uplatnil i v oboru požární ochrany, byl vydán první požární řád a to dne 7.září 1782. Tento řád byl rozdělen na dva oddíly - pro města a pro vesnice. V Čechách nabyl platnosti v roce 1785.

V roce 1871 se na ponět občanů ze vzniklé Řemeslnickorolnické besedy a Čtenářské besedy ujala myšlenka, aby byl i v Kostelci nad Orlicí založen sbor dobrovolných hasičů.

Tehdejší starosta Hynek Karas svolal obecní radu ke schůzi na den 27.dubna 1871. Na této schůzi byla žádost občanů schválena a ustavení sboru hasičů povoleno.

Roku 1890 byl pak založen odbor na Skále a dne 16. listopadu převezeno do nového skladiště některé nářadí. Prvním náčelníkem skaleckého odboru byl Josef Šimerka. 28. září proběhla slavnost dokončení nového vodovodu a veřejné hasičské cvičení, při kterém bylo poprvé použito hydrantů s "Rothovou" spojkou.

SDH Kostelec nad Orlicí - Skála

V dějinách hasičstva dochází v roce 1891 v našich zemích k významné události. Česká část hasičů se odtrhla od původní ústřední jednoty, ovládané duchem německým a byla utvořena samostatná Česká ústřední hasičská zemská jednota království českého.

Ve skladišti na Skále byl postaven roku 1893 věšák na hadice. Obcí bylo zakoupeno 250 metrů hadic z toho 50 metrů pro sbor na Skále.

16. dubna 1894 okolo 21. hodiny vypukl požár u pana Bartoše v Kamenečné ulici. Oheň se velmi rychle rozšířil a shořelo 34 domů. 283 lidí této nejchudší části Kostelce nad Orlicí zůstalo bez střechy nad hlavou a bez majetku. Mnohým zůstalo jen to co měli na sobě.

Zprávu o skaleckém požáru vytiskly noviny po celých Čechách. Do Kostelce byly zasílány peníze, potraviny, šaty a obuv. Na penězích se sešlo celkem 18 735 zlatých, které byly určeny pohořelým na obnovu jejich domků.

Činnost hasičů na Skále je rozdělena do tří časových období:
1. 1890 - 1924: Skalečtí hasiči pracují jako odbor města se svým samostatným náčelníkem.
2. 1924 - 1978: Hasiči na Skále pracují jako samostatný sbor.
3. 1979 do současné doby: Po celostátní reorganizaci přešli hasiči pod vedení městského sboru (rovněž tak Tutleky a Kostelecká Lhota)

Za celou dobu trvání hasičské činnosti na Skále bylo odvedeno kus poctivé lidské práce. Jedná se o velký počet hodin, které byly odpracovány ve prospěch všech.

Byla represe (hašení), prevence, práce samaritní, cvičení, školení, kulturní, vzdělávací, prigády a podobně. Vše je založeno na dobrovolnosti a zdarma.

Ve Skále si přejí, aby tato náročná práce ve sboru nadále úspěšně pokračovala. K tomu ale potřebují nové, mladé členy s chutí a elánem.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Kostelce nad Orlicí - Skály můžete až do pátku 25. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SKALA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Kostelce nad Orlicí - Skály, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 18. března určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Bílá Třemešná. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 25. března po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.