Hasiči v Milíčevsi jsou hrdí na svou historickou stříkačku taženou koňmi

29. leden 2016

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 22. ledna 2016 určilo, že jako 22. jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Milíčeves. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 29. ledna po 15. hodině!

Obec Slatiny najdete v Královéhradeckém kraji 10 kilometrů jižně od města Jičína směrem na Nový Bydžov. Od roku 1960 k ní patří dříve samostatná obec Milíčeves. Leží v nadmořské výšce 250 metrů v rovinaté, vysoce produktivní zemědělské oblasti na kraji Jičínské pahorkatiny. První zprávy o obou obcích jsou z počátku 14. století.

Dominantou Slatin je rokokový kostel Nanebevzetí Panny Marie postavený v letech 1761-63.

Dominantou Milíčevse je zámek, postavený v letech 1677-78 jičínskými jezuity na místě tvrze. V současné době je v zámku ústav sociálních služeb. Okolo zámku se rozkládá volně přístupný anglický park.

V obci jsou dva sbory dobrovolných hasičů, SDH Slatiny a SDH Milíčeves.

Sbor dobrovolných hasičů v Milíčevsi byl založen v roce 1882.

Až do vzniku do vzniku profesinálních sborů zajišťoval sbor likvidaci požárů nejen v obci, ale i v okolí dle potřeby.

V současné době jde tzv. o nezařazený SDH. To znamená, že provádí převážně preventivní činnost a kontrolu dodržování požárních vyhlášek OÚ ve Slatinách (vypalování trávy, rozdělávání neohlášených ohňů, dohled při pálení "čarodějnic" apod.). Jinak má sbor za povinost pravidelně kontrolovat v případě požáru uhašení požářiště, zda je vše v pořádku.

SDH Milíčeves

Dále každoročně společně s SDH Slatiny pořádá sbor "Hasičský bál" v Kulturním domě ve Slatinách, zúčastňuje se se starou "koňskou" stříkačkou akce "Pohádkový les" v parku zámku Milíčeves, který je určen dětem po skončení školníno roku. Provádí sběr kovového odpadu ve vsi, zúčastňuje se požární okrskové soutěže, kde největším úspěchem bylo umístění na 2. místě v Kopidlně.

SDH Milíčeves má v současnosti 21 členů, z toho 3 ženy, nejstaršímu je 76 a nejmladšímu 19 let.

Jednotlivé sbory jsou odkázány samy na sebe, protože i územní sbory se potýkají s mnoha problémy, zvláště finančními. Přesto je nutné udržovat sbory v činnosti a akceschopnosti.

Zástupci sborů se účastní během roku aktivů a školení a připravují se na okrsková cvičení.

Historická stříkačka SDH Milíčeves tažená koňmi

Od jara se připravuje technika a sbory cvičí na okrsková cvičení, kterých se pravidelně zúčastňují.

Ve Slatinách působí Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce, která je zařazena v poplachovém plánu jako jednotka JPO III.

Oba sbory společně pořádají tradiční Hasičský ples s bohatou tombolou.

V případě požáru jedou členové okamžitě pomoci se stále udržovanou technikou.

V požární zbrojnici Slatiny je k dispozici dopravní automobil Avia 31, požární stříkačka PS12, dýchací přístroje Saturn a osobní ochranné pomůcky. V Milíčevsi je k dispozici historická požární stříkačka tažená koňmi.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Milíčevsi můžete až do pátku 5. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MILICEVES na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Milíčevsi, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 29. ledna určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Bukovice u Police nad Metují. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 5. února po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.