Hasiči ve Rtyni v Podkrkonoší slaví letos 140. výročí založení sboru

11. březen 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 4. března, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Rtyně v Podkrkonoší. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 11. března po 15. hodině!

Oheň měl v celém průběhu dějin pro člověka a jeho hospodářský i společenský život nesmírný význam. Nebezpečí ohně se však projevilo v tom okamžiku, kdy nad ním člověk ztratil vádu, kdy se změnil v požár ničící výsledky lidské práce. Na nízkém stupni vzdělanosti se člověk snažil oheň usmířit dary a oběťmi. Teprve když poznal, že to nepomáhá, začal spoléhat na svou vlastní sílu.

První stručné směrnice, které vnášely do hašení řád, najdeme ve statutech města Prahy, pocházejících ze 14. století. V podstatě stejné, jen více či méně podrobné řády mají například města pražská z roku 1611 a z let 1636 a 1678, Chrudim (1510), Kutná hora (1559, 1673), Litomyšl (1564), Jihlava (1613), Brno (1667), Olomouc (1638), Krnov (1615).

Dne 21. 8. 1751 vyhlásila Marie Terezie patent, kterým se vydává „Řád k hašení ohně pro města, zemská městečka a dědiny markrabství moravského". Pro Čechy byly vydány patenty dva, a to 3. 2. 1755 pro královská města pražská a 22. 9. 1755 pro venkov.

V nich nalezneme nařízení o tom, jak vyhlašovat poplach, kdo byl povinen při hašení pomáhat a řídit záchranné práce a jaké byly pokuty a tresty za neuposlechnutí těchto nařízení. Byla zde také zdůrazněna vzájemná sousedská výpomoc mezi městy a vesnicemi.

Mnoho vzrušení vzbudilo ustanovení, podle kterého měly být do jednoho roku zrušeny všechny dřevěné komíny, jež měly být vyzděny, a propříště se nesměly stavět jiné domy než zděné nebo z vepřovic.

V řádu Josefa II. (25. 7. 1785) jsou již mnohem podrobněji vypsány povinnosti nejen obyvatelstva, ale i řemeslníků při požárech. To platilo až do vydání zákona o požární policii v sedmdesátých letech 19. století.

Přes všechny doplňky, vyhlášky, opatření, oběžníky a nařízení se však nebezpečí požárů nijak nesnižovalo a bylo proti němu nutné i nadále bojovat. První pokusy se zakládáním českých sborů dobrovolných hasičů byly učiněny v roce 1863 v Chrudimi a ve Slaném. Přesto je výročí jejich vzniku spojováno s datem 22. května 1864 a městem Velvary.

Vydání spolkového zákona v roce 1867 umožnilo další rozmach v zakládání dobrovolných hasičských sborů.

Již v roce 1876 vznikl Hasičský sbor Rtyni v Podkrkonoší, tedy o pouhých 12 let později, než vůbec první takový spolek v Čechách.

Všechny sbory v okrese byly v roce 1942 členy Okresní hasičské jednoty náchodské, jež byla rozdělena do čtyř obvodů: Náchod, Česká Skalice (Boženy Němcové), Police nad Metují (Metuj) a Úpice.

SDH Rtyně v Podrkonoší - historické přilby

Letos uplyne již 140 let od založení sboru dobrovolných hasičů ve Rtyni v Podkrkonoší.

Vznikl za široké podpory dobrovolných přispěvatelů obce. Zakládajícím členem, mecenášem a prvním velitelem byl pekař Antonín Kulda, dlouholetý starosta obce a zakládající člen dalších spolků ve Rtyni.

Přes všeobecnou podporu, které se nově vzniklému spolku dobrovolných hasičů dostalo, byla počáteční požární výzbroj velice skromná. Ke stříkačce dřevěné a stříkačce z roku 1877 zakupuje a daruje v roce 1885 občanská záložna hasičskému sboru dvouproudní stříkačku s příslušenstvím.

V tomtéž roce se také započalo se stavbou hasičských skladišť U kampeličky a Na ohradách. Teprve v roce 1924 se sbor dočkal nové kombinované stříkačky od firmy Smekal a o deset let později další, dvoukolové od téže firmy.

SDH Rtyně v Podkrkonoší

Ta se již zapřahala za starší šestisedadlové auto, koupené v roce 1935.

K němu přibyl v roce 1945 trofejní nákladní vůz Steyr.

Stavba nové zbrojnice svépomocí byla zahájena v září 1946 a 17. srpna 1947 byla dána do užívání.

Až v letech 1990-1994 byla rekonstruována do dnešní podoby. Technika se v průběhu let neustále měnila.

Jednotka SDH Rtyně v Podkrkonoší dostala nedávno do výbavy poprvé za celou dobu existence sboru zcela nový hasičský speciál, od samého začátku stavěný hasičům na míru.

Jedná se o lehký šestimístný dopravní automobil základního typu (DAL1Z) s volitelným pohonem všech 4 kol váhové kategorie do 7 tun na podvozku Iveco Daily, který splňuje nejnovější normu Euro 6. Iveco je vybaveno vysokotlakým hasicím zařízením s 30m dlouhou hadicí na navijáku napojeném na vestavěnou nádrž o obsahu 1 000 litrů vody.

Dále ve svých útrobách skrývá benzínové i elektrické kalové čerpadlo, výkonnou elektrocentrálu 6,5 kW s osvětlovací a řezací technikou, motorovou pilu, přenosnou motorovou stříkačku Hartman - Pavliš, dýchací techniku a další spoustu drobnějšího vybavení od hadic, přes žebřík až po lopaty.

Důležité však je, že se nezměnilo myšlení současných členů sboru dobrovolných hasičů - touha jít na pomoc tomu, kdo se ocitl v nouzi. Podobným vývojem procházely sbory dobrovolných hasičů i v ostatních obcích či městech, jak se je možné dočíst v publikacích vydávaných některými sbory k výročím svého vzniku.

Díky všem, kteří pokračují v ušlechtilé myšlence našich otců a dědů a neváhají obětovat své pohodlí a mnohdy riskují i svůj život, aby pomohli člověku a ochránili jeho majetek.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče ze Rtyně v Podkrkonoší můžete až do pátku 18. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RTYNE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům ze Rtyně v Podkrkonoší, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 11. března určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Kostelec nad Orlicí - Skála. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 18. března po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka