Hasiči ve Valdicích jsou hrdí na 120 let tradice a 120 let odpovědnosti

27. listopad 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 20. listopadu 2015 určilo, že jako třináctou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Valdice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 27. listopadu po 15. hodině!

Když se řekne Valdice, většině lidí nejspíš nejprve naskočí seznam nejznámějších zločinců. Jenže v tomhle předměstí Jičína není jen kartouza Valdická, ale také parta dobrovolných hasičů, kteří si i po práci najdou čas pro práci, sport i zábavu.

A nemají to na téhle obci, v níž žije cca 1300 obyvatel lehké. Město coby kamenem dohodil a tak na zájmovou hasičinu je těžké někoho získat.

Obec Valdice se nachází v okrese Jičín v Královéhradeckém kraji přibližně 2 km od okresního města Jičína.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1627, kdy zde byl Albrechtem z Valdštejna, vévodou Frýdlantským a nejvyšším vůdcem císařského vojska založen klášter sv. Brůny, zakladatele řádu Kartuziánů. Jméno získala obec od blízko ležící obory podle německého „Wald".

Historie valdického hasičského sboru začíná 10. března 1895, kdy se uskutečnila zahajovací schůze. Zúčastnilo se jí 36 občanů z obce, kteří se přihlásili jako členové dobrovolných hasičů.

Po změně režimu spousta lidí, kteří za zájmovou činnost měli čárku, odpadli. Naštěstí ale přišli noví členové, mladí lidé, máme i děti a chystáme přípravku malých hasičů. František Šámal, starosta SDH Valdice

Po nesmělých začátcích nastal v roce 1899 rozmach činnosti. Obcí byla zakoupena čtyřkolová stříkačka za 650,- zlatých.

V letech 1902 - 1905 bylo postaveno lezecké cvičiště na obecním pozemku, byly zakoupeny cvičné stejnokroje, členové konali hlídky na různých akcích, zábavách a divadlech. A spolupracovali s Tělocvičnou jednotou Sokol.

26. července 1914 byla vyhlášena válka, která zasáhla do pravidelné činnosti malých sborů. Činnost hasičská ochabla, neboť celá řada členů musela na vojnu.

Když v roce 1918 válka skončila, začal se vracet i život hasičského sboru.

Nacistická okupace v roce 1939 ochromila na dlouhou dobu 6 let nejen spolkový život obce, ale i činnost sboru dobrovolnách hasičů ve Valdicích.

Přesto byla v roce 1941 postavena nová požární zbrojnice.

Opětovné oživení činnosti následovalo po osvobození v roce 1945.

Další léta se vyznačovala bohatou čiností dobrovolných hasičů v obci.

V 80. letech 20. století byl při sboru založen oddíl "Mladých Požárníků". Mladí hasiči se dobře zapojili do výcviku a účastní se různých soutěží v požárním sportu.

SDH Valdice

Práci s mládeží se věnuje hodně pozornosti a tak kolektiv mladých dosahuje v různých soutěžích výborných výsledků.

Dalším velkám milníkem se stal rok 2009, kdy bylo pořízeno nové výjezdové vozidlo, CAS 20 na podvozku Tatra T-815.

V roce 2010 si hasiči ve spolupráci s obcí Valdice nechali zhotovit slavnostní vyšívaný prapor, který je ozdobou na všech slavnostních akcích.

SDH Valdice

V srpnu letošního roku oslavili hasiči ve Valdicích 120 let od založení sboru!

Ve Valdicích byly připraveny velkolepé oslavy tohoto úctyhodného výročí. Ukázky z činnosti hasičů a věznice Valdice, slavnostní průvod s historickými vozy, dechová i taneční muzika, skákací hrad a jiné atrakce pro děti a samozřejmě spousta jídla a pití.

Obnovili tu i tradici Masopustu a tak už teď chystají koncem ledna velkou zábavu!

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Valdic můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VALDICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Valdic, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 27. listopadu určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Vlkov. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 4. prosince po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka