Hasiči z Černčic se drží svého hesla: Ve svorné práci je síla a zdar

29. duben 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 22. dubna, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Černčice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 29. dubna po 15. hodině!

Černčice leží asi 4 km jihozápadně od Nového Města nad Metují v podhůří Orlických hor v nadmořské výšce pohybující se okolo 300 metrů nad mořem. K letošnímu roku zde žije 482 obyvatel.

Obec má svoji bohatou historickou minulost, první písemná zmínka je již z roku 1318. Černčice jsou v současnosti samostatnou obcí s vlastním obecním úřadem, poštou spadají pod Nové Město nad Metují.

V Černčiccích se nachází malotřídní škola, školka, knihovna, kulturní a sportovní zařízení a prodejna potravin.

Založení zdejšího sboru dobrovolných hasičů proběhlo krátce po svěcení župního praporu ve Spech, které se konalo 29. června 1881.

Na založení sboru měl hlavní zásluhu pan Josef Žďárek z č.p. 70, který vyzval slovy ,,Musíme to u nás také vzít do ruky a něco dělat" černčické spoluobčany k činnosti.

Ještě téhož roku byl sbor založen a začal s přípravou a výcvikem. Z počátku probíhala pod vedením pana Františka Šichana pouze pořadová příprava na strništích za vsí, mimo dohled některých, nové věci nepřejících spoluobčanů.

Výzbroj činily pouze pletené džbery na dopravu vody k ohni a tlumice na utloukání jisker. V roce 1883 byl sbor vybaven první hasičskou dvoupístovou stříkačkou od firmy František Smekal Čechy pod Kosířem u Olomouce.

SDH Černčice - největší úspěch držstva žen

Po čtyřiceti letech práce byla stříkačka v roce 1923 zmotorizovaná a byla využívána až do roku 1938, kdy ji nahradila nová moderní motorová stříkačka od firmy Stratílek Vysoké Mýto a automobil na přepravu mužstva. Hasičská zbrojnice byla vybudovaná v roce 1930 na doporučení zemského hasičského dozorce po zemských prohlídkách sboru.

V rámci oslav 130. výročí založení sboru byl vysvěcen hasičský prapor, který se tak stal zástavou všech černčických hasičů minulých, současných a především budoucích.

Po dalších vozidlech Robur a Avia Furgon a požárních stříkačkách PS 8 a PS 12 se dostáváme k současnosti.

V současné době sbor dobrovolných hasičů v Černčicích disponuje vozidlem Opel, které je přizpůsobeno potřebám převozu požární stříkačky PS 12, veškerého zásahového materiálu a mužstva. Vozidlo je parkováno v hasičské zbrojnici, kde je i společenská místnost.

Sbor dobrovolných hasičů Černčice každoročně vysílá svá družstva do bojů o cenné body v soutěžích o pohár okrsku a v prestižní soutěži Náchodské VH print Primátor ligy.

SDH Černčice

Obě sportovní družstva - mužské i ženské - stále dokazují, že s nimi soupeři musí počítat jako s rovnocennými.

V okrskové soutěži obsadili muži 4. místo a ženy 2. místo. Náchodskou VH print Primátor ligu plně ovládly černčické ženy a odnesly si pohár za 1. místo, muži obsadili celkově 5. místo.

Již tradiční posvícení v režii dobrovolných hasičů konané loni v říjnu bylo velmi úspěšné. Hudba Bladex obměnila své složení a svým repertoárem potěšila většinu přítomných. Již druhý den v neděli se konal Posvícenský fotbal na hřišti za kulturním domem i s potřebným občerstvením pro fotbalisty a fanoušky.

Nezbývá než vás pozvat na další ročník obou akcí, aby byly ještě úspěšnější a staly se tradicí nejen pro naše hasiče, ale i celou obec.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Černčic můžete až do pátku 6. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CERNCICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Černčic, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 29. dubna určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Martínkovice na Broumovsku. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 6. května po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.