Hasiči z Jasenné mají jasno! Pomáhají a ještě se přitom dobře baví

4. březen 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 26. února, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Jasenná. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 4. března po 15. hodině!

Jasenná je největší a nejdelší obcí Jaroměřska, leží v nejjižnější částí okresu Náchod a svým katastrem sousedí s okresem Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. Leží při silnici III. třídy z Jaroměře do Českého Meziříčí, Opočna a Dobrušky.

Nejvyšší bod je kopec Balcarák. Na katastru obce se nachází celkem 12 rybníčků a vodních nádrží.

Jasenná je dlouhá 4,5 km a tomu odpovídá zástavba, která se táhne po obou stranách komunikace. V obci je 319 čísel popisných, ale pouze 220 domů je trvale obydleno. Obec Jasenná má 703 obyvatel, z toho 343 mužů a 360 žen. Věkový průměr obyvatelstva je 40,1 let.

Dominantou obce je kostel svatého Jiří. První zmínka o Jasenné je již z roku 1280.

SDH Jasenná měla k 1. 1. 2016 celkem 131 členů z toho 99 dospělích a 32 dětí.

Každý rok na jaře se koná školení členů obou zásahových jednotek, jednou ročně provádějí námětové cvičení, účastní se soutěží hasičských družstev nejen v okrsku ale i mimo něj.

Obec Jasenná reprezentují nejenom družstva mužů, ale i družstvo žen a pochlubit se může i velmi pěkným výkonem dorostenek a družstva dětí.

Velká péče je věnována výchově dětí a mládeže.

Hasiči každý rok provádějí po obci sběr železného šrotu, pořádají kulturní akce: hasičský ples, posvícenskou zábavu, zlatou hodinku, tajný výlet i posezení spojené s opékáním vepře. Každoročně pořádají také soutěž hasičských družstev O putovní pohár obce Jasenná.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Jasenné můžete až do pátku 11. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JASENNA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Jasenné, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 4. března určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku Rtyni v Podkrkonoší. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 11. března po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.