Hasiči z Jeníkovic si dávají záležet na výchově svých Jeníků a Mařenek!

12. únor 2016

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 5. února 2016 určilo, že jako 24. jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Jeníkovice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 12. února po 15. hodině!

Obec Jeníkovice leží zhruba 3 km severně od Třebechovic pod Orebem v krásné lesnaté a kopcovité krajině. V současné době mají Jeníkovice téměř 470 obyvatel.

Centrem dění je obecní hospoda se sálem o kapacitě 120 osob. Pořádání mnoha akcí je dílem spolupráce spolků, které v obci působí. Obec příkladně reprezentuje Sbor dobrovolných hasičů, Sportovní klub Jeníkovice i rybáři. Působí zde i Honební společenstvo Jeníkovice.

Sbor dobrovolných hasičů v Jeníkovicích byl založen 27. února 1880. Podnět k tomuto dal starosta obce pan Pumr Václav, kterého znepokojovaly časté požáry v obci i blízkém okolí.

Poprvé tento návrh dal na zasedání v roce 1878. Avšak jeho návrh se nesetkal s žádnou odezvou.

Prostě malé děti, přicházející generace, bychom chtěli dál vést k požárnímu sportu. Jaromír Dotřel, velitel výjezdové jednotky SDH Jeníkovice

Asi po roce po požáru v obci opět starosta navrhl zřízení hasičského sboru, ale se stejným výsledkem.

V tu dobu měla každá obec primitivní stříkačku s kterou se muselo dojet na místo požáru a tam se do ní musela voda nosit v putnách.

Po velkém požáru u sedláka Matěje Dotřela v roce 1880 byla svolána schůze obecního zastupitelstva a to rozhodlo o ustavení hasičského sboru.

Do sboru se přihlásilo 75 členů. Z těchto bylo 40 činných a 35 přispívajících.

SDH Jeníkovice

Prvním velitelem byl zvolen Josef Ludvík, majitel kruhové cihelny a pily. Jemu museli všichni činní členové dát slib, že budou plnit poctivě své povinnosti a ještě to stvrdili podpisem.

Byly sepsány stanovy sboru, na základě kterých po předložení Hasičské pojišťovně ve Spi byla sboru zapůjčena hasičská stříkačka s potřebnou výzbrojí a plátno na pracovní uniformy.

Hasičská stříkačka byla slavnostně dovezena 25.5.1880 vlastní ji sbor do dnešních dnů.

V témže roce se rozhodli členové,že si pořídí prapor. Na tom se podílely ženy hasičů. Vysvěcen byl prapor 29.6.1881.

Za prvních 25 let hasiči vyjížděli k požárům místním i do okolí.Uspořádali 2 veřejná cvičení a 1 okrskové.

Sbor měl dva trubače. Od roku 1910 byl pak i třetí trubače. Ti dříve svolávali hasiče trubkou.

V době světové války celá řada členů odešla na vojnu.

Po válce hasiči zřídili divadelní soubor,který sehrál mnoho divadelních her.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Jeníkovic můžete až do pátku 19. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JENIKOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Jeníkovic, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 12. února určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Nepolisy. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 19. února po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.