Hasiči z Martínkovic potřebují nutně vyhrát. Pořídili by si novou techniku

12. květen 2016

Losování z dosud přihlášených sborů určilo v pátek 29. dubna, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Martínkovice. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 6. května po 15. hodině!

Obec Martínkovice se rozkládá podél potoka zvaného Březinka, jižně od Broumova. Osu obce tvoří místní komunikace, která pokračuje směrem na Otovice. Ta je křížena silnicí z Broumova do Božanova.

V obci je řada unikátních statků broumovského typu. Převážnou část zástavby tvoří rodinné domky a hospodářská stavení. V obci jsou i větší bytové domy, které byly v minulosti postaveny pro dělníky místní textilky.

Správní území má celkovou rozlohu 1416 ha. Katastr obce se nachází v nadmořské výšce od 375 do 750 m n.m.

Hasičský sbor v obci Martínkovice byl založen v roce 1883.

Přesné údaje o prvních poválečných počátcích činnosti požárníků v obecní kronice nejsou. Organizace vznikla jistě jako jedna z prvních někdy v letech 1946 - 1947.

My potřebujeme NUTNĚ vyhrát! Naše technika je zastaralá, potřebujeme koupit nové baterie.Tomáš Hrábek, starosta SDH Martínkovice

Její činnost spočívala v údržbě techniky a inventáře, v provádění základního výcviku k zásahu při požáru.

Členové sboru pořádali řadu kulturních akcí (hasičské bály, zahradní slavnosti u Chaty pod Korunou, zájezdy pro členy i zájemce po pamětihodnostech ČR).

Obecní kronika Martínkovic nás upozorňuje, že počátkem 50. let se dostává činnost hasičů ve vsi do popředí.

„Nejčastější výjezdy jsou k požárům, které zaviní starý nebo špatně udržovaný komín. Poslední zásah byl v sousední obci Otovice. Hořela kůlna, bylo to i se ztrátou na životě. Naštěstí jen psa," říká starosta SDH Martínkovice Tomáš Hrábek.

Dále se hasiči vždy významně podíleli na veřejných pracích v obci. Každoročně zajišťovali sběr starého železa. Svou prací maximálně přispěli při výstavbě "Víceúčelového zařízení pro školu a veřejnost" (kulturního domu).

Hasiči pravidelně zajišťovali preventivní protipožární prohlídky domů.

Nezapomínali ani na své členy - jubilanty, které pravidelně navštěvovali a předávali jim čestná uznání s malým dárkem.

SDH Martínkovice

V pestré činnosti sboru zaujímá významné místo finanční pomoc, kterou přispívají na dětské akce v obci. V roce 1996 poskytli příspěvek na vybudování Muzea požární historie v Přibyslavi.

Finančně pomohli v roce 2002 postiženým povodní.

SDH Martínkovice

Roku 2000 bylo pro sbor zakoupeno starší hasičské auto - cisterna.

Jubilejním byl rok 2003. Organizace oslavila 120 let trvání. Vyvrcholením byl slavnostní den u Chaty pod Korunou. Zúčastnilo se ho 16 hasičských družstev včetně sboru z Polska. Při této příležitosti byla v prostorách u "Chaty" výstava historických stříkaček a kynologové zde předvedli ukázku z výcviku psů.

Mezi aktivní členy v minulosti patřili: Jaroslav Čtvrtečka, Jiří Bednář, František Osoba, Ladislav Lemfeld, Josef Linhart, Jiří Vaněk, Josef Vojtěch a další. Někteří už mezi námi, bohužel, nejsou.

V současné době má organizace 25 aktivních členů, 36 podporujících a 7 čestných členů. Starostou SDH je Tomáš Hrábek, velitelem Jaroslav Ticháček. Ve sboru vyvíjí úspěšnou činnost družstvo žen.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Martínkovic můžete až do pátku 13. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MARTINKOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Martínkovic, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 6. května určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Malá Úpa. Jejich medailonek bude odvysílán v pátek 13. května po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.