Hasiči z Přepych nepotřebují ke své práci žádný přepych

18. prosinec 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 11. prosince 2015 určilo, že jako šestnáctou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Přepychy. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 18. prosince po 15. hodině!

Obec Přepychy se nachází v okrese Rychnov nad Kněžnou, asi 4 km od Opočna v Orlické tabuli.

V obci je základní a mateřská škola, pošta, penzion pro seniory, obchod potravin a obchod smíšeného zboží.

Zájmové spolky v obci - SK Přepychy, SDH, ČČK, Myslivecké sdružení Opočno-Přepychy, Český včelařský svaz a OS ProPřepychy.

Obec Přepychy je známá svou dlouholetou divadelní tradicí, konáním Podorlických a motoristických trhů v areálu SK Přepychy a v posledních letech masopustním průvodem a festivalem dechových hudeb "Přepychy Karla Pšeničného".

Sbor dobrovolných hasičů v Přepychách vzniká na začátku roku 1880 a v krátké době se výborně osvědčuje.

Z obecní kroniky se dozvídáme, že už v roce 1855 pořizuje obec za 18 zlatých a 30 krejcarů ke stříkačce nové hadice.

SDH Přepychy

V roce 1865 je z obecní pokladny po velkém požáru v obci zaplaceno 26 zlatých a 80 krejcarů za opravu stříkačky. Tento první hasičský stroj byl zřejmě nabírací a voda se do stříkačky musela donášet vědry.

Sbor v době svéhp založení čítal 35 členů a od obce dostával ročně 30 zlatých podpory pro své účely. Část svých vydání sbor uhrazuje z výtěžku hasičských plesů. V letech 1887 až 1999 sbor úspěšně zasahuje u 37 požárů.

V roce 1927 je obcí zakoupena stříkačka od pojišťovacího spolku Novoměstského - Rychnovského.

Veřejné vystoupení s touto stříkačkou bylo na sjezdu hasičské župy Opočenské dne 17. července 1927.

Sbor předvedl cvičení se svou stříkačkou na ruční pohon pomocí elektrického motoru poháněného ze sítě a pomocí traktoru s přenosem hnací síly řemenem na alternátor vyrábějící eletrický proud pro elektromotor stříkačky.

Tato tzv. "trojkombinace" umožňovala jakoukoli záměnu poháněcí síly. Celý postup byl znázorněn a předveden při požárním cvičení i s traktorem.

Ve své době znamenala revoluční převrat svou vzájemnou zastupitelností pohonné síly k pohonu čerpadla. Stříkačka je v původní stavu, bez renovací a funkční.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Přepych můžete až do pátku 25. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PREPYCHY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Přepych, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 18. prosince určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Skalička. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 25. prosince po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.