Hasiči z Vlkova mají heslo: Nikdy se nevzdáváme a bojujeme do konce našich sil!

4. prosinec 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 27. listopadu 2015 určilo, že jako čtrnáctou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Vlkov. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 4. prosince po 15. hodině!

Vesnice Vlkov vznikla asi ve 12. - 13. století na návrší v lese Rasošky na levém břehu řeky Labe v době tzv. velké kolonizace, tj. osídlování lesů, přeměny lesní půdy, kdy povolaní kolonisté lesy vypalovali, mýtili, klučili a přeměňovali na zemědělskou půdu, pastviny a pole. Na nových pozemcích zakládali nová města a vesnice.

Vlkov se nachází 18 km od Hradce Králové, 29 km od Náchoda a 5 km od Jaroměře.

Obec Vlkov na Královéhradecku patří k těm menším, má něco málo přes 400 obyvatel, ale zdejší Sbor dobrovolných hasičů má dokonce jen pouhých 32 členů, z toho 5 žen.

A přeci se tu činí, s minimální technikou pomáhali při povodních a umí si to rozdat s kolegy i v soutěžích.

Potřebovali bychom hlavně novou hasičskou zbrojnici, máme tu i starou techniku, koňskou stříkačku, ale není kde ji rozebrat. Milan Rezek, starosta SDH Vlkov

Starosta obce Jiří Nepokoj uklidňuje, že plány na novou hasičárnu už jsou, brzy se začne stavět.

První zachovaná zmínka o hasičích je z roku 1934.

Naším nejstarším členem je pan Mrákota Jaroslav narozen roku 1930 a u Sboru dobrovolných hasičů je od roku 1961.

Něco málo o činnosti sboru:
Zúčastňujeme se soutěží a to nejen okreskových, ale i pohárových. Někdy se nám daří lépe, někdy hůře. Naše heslo je, že se nikdy nevzdáváme a bojujeme do konce našich sil.

Jsme jednotka požární ochrany (JPO V). Což znamená, že máme obec chránit a v případě požáru zabezpečit tak, jak je v našich silách.

Pro pořádek naší vesnice, každý rok pořádáme sběr železa. Pro děti čarodejnice a dětský den, kde je každý rok jiné téma. Například zemědělské, stavební, záchranářské nebo holčičí.

Pouštění draků spolu s pečením brambor v ohni, spolu s obcí čertovskou nadílku zakončenou ohňostrojem.

Pro rodiče a děti plavání plavci a neplavci, výlet na kolách po našem okolí.

SDH Vlkov

Naší tradicí je soutěž „Vlkovská ulička,“ která se koná první sobotu v červenci a nazýváme ji „O pohár starosty obce“. Je zde zapotřebí nejen výkon všech požárních stříkaček, ale správně protáhnout hadici B, naším kroužkem, který máme každý rok svým způsobem upravený. Po soutěži je každoročně posezení pod lipami, kde je tradiční zábava.

Uspořádali jsme také sběr pro Afriku, kde jsme vybírali stará kola. A my jich vybrali 32!

Zúčastňujeme se i jiných aktivit jako je Křižíkova fontána pod vedením pana Miloše Aixnera, který je ze Smržova. Doplňujeme to Krakenem a Lochneskou.

Když obec potřebuje pomoc, tak jsme jí kdykoli k dispozici a to jako požární hlídky, zdravotníci při akcích a dalších aktivitách.

Na konci roku si vše po uplynulém roce shrneme. Na výroční Valné hromadě, kde jsou zváni i hasiči z našeho celého okrsku.

V případě výhry bychom investovali do vybavení zbrojnice, kde je uložená naše „babička“. Stříkačka vyrobená roku 1942, které říkávali „Smekal“ a všichni si jí moc vážíme.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Vlkova můžete až do pátku 11. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VLKOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Vlkova, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 4. prosince určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Třebihošť. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 11. prosince po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.