Hasiči ze Skaličky mají bar, společenský sál i garáž pro hasičské auto v jednom!

25. prosinec 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 18. prosince 2015 určilo, že jako sedmnáctou jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Skalička u Hradce Králové. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 25. prosince po 15. hodině!

Obec Skalice tvoří tři místní části: Skalice, Skalička a Číbuz. V minulosti však byly tyto části samostatnými obcemi.

Skalička - v 17. stol. byla uváděna jako Malá Skalička, ale již v 18. stol. se jí začalo říkat Malá Skalice a tento název se ustálil. Teprve od roku 1923 byl úředně obnoven původní název Skalička. V katastru je uvedena jako Skalička nad Labem.

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Skaličce

Snaha o založení sboru ve zdejší obci Skalička se objevuje po roce 1918, v době samostatnosti republiky. První podnět s určitými směrnicemi ke vzniku zdejšího sboru vyšel ze schůze obecního zastupitelstva v roce 1923.

V roce 1924 obec pořídila od firmy SMEKAL Praha stříkačku, pro 20 členů výzbroj a cvičící oblek a postavila skladiště, vše v částce 44.000,- korun. Mimoto firma SMEKAL darovala zdejšímu sboru 200,- korun.

Hned v prvním roce svého trvání sbor zasahoval u čtyřech požárů. Poprvé se také zúčastnili veřejného cvičení III. Okrsku Královéhradecké župy V Bukovině.

V roce 1925 se zástupci sboru zúčastnili župní školy a samaritánského kursu v Hradci Králové. Byl také založen divadelní spolek.

V poválečných a padesátých letech činnost trochu pokulhávala.

V roce 1958 byla z ONV Hradec Králové přidělena motorová stříkačka PP8, se kterou byla uskutečněna cvičení a soutěže.

V roce 1965 byla slavnostně dokončena stavba požární zbrojnice. 1970 byl požární sbor ve Skaličce vyhlášen jako nejlepší v okrsku.

11. 12. 1977 získali cisternu CAS 25RTH, která nám slouží dodnes. Každý člen každoročně odpracuje nemalý počet brigádnických hodin.

SDH Skalička

Od vzniku divadelního spolku v roce 1925, který vyvíjel svou činnost hlavně za okupace, se pořádají pouťové a posvícenské zábavy a uskutečnilo se nemálo výletů, od roku 2007 také maškarní karneval pro děti, od roku 2010 obnovili oslavy MDŽ v takzvaném retro stylu a posvícení s divadelním představením pod širou oblohou.

Každým rokem se zúčastňují okrskových soutěží s lepšími nebo horšími výsledky Od ruku 2011 se podařilo, že opět soutěží i družstvo žen a dvě družstva mužů.

Od loňského roku pořádají soutěž O pohár SDH Skalička.

Letos kvůli velkým vedrům a suchu hasiči několikrát zasahovali při požárech. A to ve Skalici, kde došlo k samovznícení balíků slámy, v červenci tam hořelo pole s obilím, od nedopalku cigarety chytla suchá tráva.

Člen sboru Jan Vosyka vlastní velkou sbírku hasičských nášivek v počtu cca 1600 kusů.

Ve sboru je v současné době 33 členů, z toho 7 žen. Nejstaršímu členovi je 87 let.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče ze Skaličky můžete až do pátku 1. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SKALICKA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům ze Skaličky, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 25. prosince určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Náchod - Běloves. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 1. ledna po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.