Habaděj na cestách: Bláznivé lázně a čokoládová smršť

Vítejte opět na chvilku s Habadějem na cestách. Dnes nemíříme daleko, jen k sousedům do Rakouska. Spíš zimní cíl, ale vyrazil jsem na dvě místa, která za letní výlet určitě stojí. Zvu vás do trochu bláznivých lázní a pak si spravíme chuť čokoládovou - no, doslova smrští.

Když jsem se vydal do Štýrska, věděl jsem, že hraničí se Slovinskem a je kousek od maďarských hranic. Také jsem čekal, že míříme do lázní s rukopisem architekta, malíře a svým způsobem vizionáře Friedensreicha Hundertwassera, do prostředí výjimečného. Jenže skutečnost je mnohem silnější.

V Bad Blumau jste najednou uprostřed pozoruhodné kombinace tvarů, barev, materiálů a s tím spojených emocí. Snílek, pro někoho podivín, každopádně uznávaný - byť výstřední - architekt vybudováním lázeňského komplexu ve Štýrsku dostál vrchovatě svému krédu - odmítání konvencí a moderních prvků. Rovná přímka pro něj nebyla kreativní čarou a rovné linie označoval za nástroj ďáblův, stejně jako nenáviděl pravé úhly. Protože nejsou vlastní přírodě, zdroji Hundertwasserových inspirací. Jeho postoj jsem si vybavil později v jiném slavném díle světové architektury - v domě na pobřeží Walesu, který britskému majiteli navrhl Jan Kaplický. Tvrdil totiž totéž - ani na lidském těle pravé úhly nejsou, tak proč je masově vnášet do architektury.

Ale jsme v trochu bláznivých - myšleno v dobrém - lázních, v rakouském Štýrsku. Domy Bad Blumau nejen hrají barvami, ony se vlní v kopcovité krajině pod lesklými báněmi věžiček. Nemohl jsem odtrhnout oči od bezmála dvou tisíc oken - dvě stejného tvaru asi nenajdete a užíval si proslavené křivé chodby s dlažbu, která se hrbatí pod každým krokem jak lochneska. Udělat vám takovou podlahu doma řemeslník, ženete ho rychle pryč. Friedensreich Hundertwasser ale tento styl proslavil i za hranicemi Rakouska.

Tabulka čokolády

Z lázeňské architektonické kuriozity jsem zamířil kousek dál kopcovitým Štýrskem zjitřenou mysl uklidnit - čokoládou. Přece se tvrdí, že pomáhá obalovat nervy, aby odolávaly stresům. Čokoládové divadlo, ráj nebo nebe - jak chcete - v Berglu nese jméno Zotter. Už lžička jako součást vstupenky signalizuje šanci ochutnávat. Opravdu, testovat čokoládu ve všech možných podobách a skupenstvích - je jí na 400 druhů - není zakázáno, naopak doporučeno. Sladký výlet je ale nebezpečný - hrozí předávkování a čokoládový sen se může lehce zvrtnout v “odvykačku” od všeho sladkého na dlouhou dobu.

Co vám budu povídat - je to dvouhodinová čokoládová smršť

Tradiční chutě mléčné nebo oříškové čokolády vypadají šedivě fádní v konkurenci šokujících kombinací příchutí jako arašídová s kečupem, ananasová a celer i čokolády s tyrolským špekem - ba dokonce rybí.

Už pak vůbec nepřekvapí, že rakouská “Mekka” čokolády nabídne i hřbitov nepovedených nebo zastaralých nápadů. Náhrobní kameny sarkasticky truchlivě připomínají úlety typu čokoláda s rajčaty a olivami, s černým pivem nebo triádu čokoláda - humr - jahoda. Brrr, otřásám se ještě dnes nad tou představou šílených kombinací na jazyku a spěchám si spravit chuť tabulkou lahodně obyčejné mléčné čokolády, abych ani vám tu dnešní cestovatelskou pozvánku do Rakouska nakonec nepokazil.

Na prázdninová páteční dopoledne jsme pro vás připravili zajímavá putování, která připravuje novinář Petr Voldán.

Bláznivé lázně a čokoládová smršť
autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.