Habaděj na cestách: Štrasburk aneb metropolí Alsaska obdivovanou tramvají i pěšky

Dnes vás zvu do francouzského Štrasburku - města, které si možná, tak jako i Brusel, spojujete s institucemi Evropské unie. Brána do Alsaska ale nabízí spoustu lákadel. Některá jsou i méně známá a tak se je pokusím s těmi vyhlášenými nějak skloubit. Po bezpočtu cest do města na hranici Francie a Německa a na břehu Rýna si myslím, že tam každý pro sebe něco najdete.

Když se ke Štrasburku blížíte, z dálky vyčuhuje věž katedrály Notre-Dame. Aby ne, úctyhodnými 142 metry byla dlouho nejvyšší budovou světa a poté držela prvenství i mezi církevními stavbami. Jestli si říkáte, proč mluvím o katedrále a jen jedné věži, gratuluju k postřehu. Ale vysvětlím, Notre-Dame ve Štrasburku zdobí sice převysoká, ale jen severní věž. Tu druhou nikdy nepostavili. A o katedrále, kterou nemůžete vynechat, bychom mohli mluvit až do konce pořadu.

Ale Štrasburk má i jiné zajímavosti - přímo naproti katedrále byla třeba jedna z nejstarších lékáren v Evropě - ze 13. století. I když už v domě lékárna není, nároží atrakcí je. Podívejte se tam, pokud se nebojíte poměřit postavu s mezerou mezi sloupem a zdivem domu. Protože kdo se tu prý protáhne, není to s jeho figurou tak zlé. Že to prubují i poněkud nekritičtí zájemci o legitimizaci většího bříška dokazuje dost odřená omítka po některých pokusech prosoukat se kolem historického domu lékárny.

To je spíš zajímavost, ale takové přece koření naše cesty světem. Souhlasím, že nemůžete ve Štrasburku přehlédnout památky, jako je palác rodu Rohanů, nebo protiklad - světově proslulé Muzeum moderního umění. Ale Štrasburk ukrývá i méně známý poklad pro vyznavače vína - a vlastně i různých kuriozit. V bývalé městské nemocnici, dnes muzeu, mají sud údajně nejstaršího dochovaného sudového vína na světě. Sklepy jsou z roku 1395 a sud nese datum 1472. Jeho chuť měla být otestována v historii jen třikrát. Jantarově žlutý mok s převahou vinného extraktu se vypařuje rychlostí asi jednoho procenta ročně a tak ho prý doplňují každý čtvrt rok lahví suchého vína. Jak jsem koupil, tak prodávám - jak se někdy říká.

Habaděj na cestách: Štrasburk aneb metropolí Alsaska obdivovanou tramvají i pěšky

Mimochodem, je těžké poradit, jak se Štrasburkem pohybovat

Pěšky to jde dobře a stačíte přitom uvidět i čapa. Ve Francii, zemi galského kohouta je ale v Alsasku a tím i Štrasburku symbolem právě hrdina legend a dětských příběhů - čáp. Ani mezi suvenýry ho nepřehlédnete. Ale zpět k dopravě. Určitě radím prohlédnout si město z výšky vodní hladiny mnoha kanálů na řece - výletní lodě, které jsem si pro sebe kvůli tvaru přejmenoval na vodní "želvy", proklouznou i můstky v malebné časti Petite France a doplouvají také k budovám Evropského parlamentu a dalších institucí. Ovšem konkurenci mají lodě ve štrasburské tramvaji. Údajně nejhezčí na světě, každopádně tiché a přesné.

Chtěl jsem vás ještě protáhnout i štrasburskými kavárnami - v jedné visí na šňůrách jako dekorace spodní prádlo - nebo jinými místy, ale už toho dnes víc nestihneme. Štrasburk zkrátka má pestrou a bohatou nabídku a cesta do metropole Alsaska, věřte mi, stojí za to.

Na prázdninová páteční dopoledne jsme pro vás připravili zajímavá putování, která připravuje novinář Petr Voldán.

Habaděj na cestách: Štrasburk aneb metropolí Alsaska obdivovanou tramvají i pěšky
autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.