Petr Voldán: Bez milosrdného sněhobílého krytí

Sníh rychle mizí a jeho tání zvyšuje hladiny vodních toků. Jak si ale všímá autor dnešní glosy Petr Voldán, oteplení přineslo ještě jeden efekt. Jaký, to naznačuje titulek páteční glosy – „Bez milosrdného sněhobílého krytí“:

Bílou obecně považujeme za symbol čistoty. A když bílý kůň zalehl nejen dvory, ale i stráně, pole, louky a lesy, připadal nám svět tak nějak bělostně krásnější, malebnější. A nemuselo se všechno hned pohádkově třpytit ve slunci nebo měsíčním svitu. Letos jsme si to už mohli zase užívat o trochu víc, než jiná léta.

Jenomže tu pohádkovou idylku najednou střídají nejen špinavé přeplněné vodní toky – potoky i řeky. Obnažené, všelijak omšelé – ale určitě zatím nikoli zelené porosty na mnoha místech vypadají jako smetiště. S odtávajícím bělostným sněhem jsou najednou všude vidět plastové obaly, papírky, harampádí, jako kdybychom snad těsně před chumelením rozházeli po kraji všechno, co nám přišlo pod ruku. Lépe řečeno, co nám z ruky vypadlo.

Lyžování ve skiareálu Sternstein

Je to neuvěřitelné, jak si naivně spousta lidí myslí, že když zahodí plastovou láhev a za krátký čas ji schová milosrdný sníh, je po problému. Teď najednou například lehce poznáte, kde na louce bývala otočka lyžujících, protože ne všichni běžkaři jsou asi noblesní milovníci bílé stopy a přírody, což na ně prozrazují papírky od energetických tyčinek nebo čokolád. Ale možná to jen rodiče neuhlídali ratolesti nebo jim to - což je horší varianta – připadá normální. Tak jako řidičům vyhazovat odpadky z aut v místech, kde postávali a nadávali, když byla silnice neprůjezdná kvůli závějím nebo uvázlým nezodpovědným kolegům s letními pneumatikami. Tahle neplánovaná, divoká parkoviště dnes lehce poznáte podle bince kolem příkopů. Je s podivem, jak je někomu zatěžko poponést papírek pár metrů ke koši nebo ho kousek svézt…

Modrá je dobrá, zpívá skupina Žlutej pes

Ale abych se držel barevné vlny – dodám, že nám sice část roku je bílá taky dobrá – nejen pro sněhové radovánky, ale i jako pláštík naší nepořádnosti – ale spoléhat bychom na ni neměli. Zatím se nestalo, aby sněhobílý pláštík nakonec neuplaval. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.