Petr Voldán: Bez politika teď ani ránu

Bez politika teď ani ránu – to je titulek dnešní glosy, ve které si její autor všímá nebývalého růstu aktivity našich politiků. Přitom do parlamentních voleb je ještě dost daleko. Nicméně, jak soudí Petr Voldán, do října se u nás bez účasti politiků neobejde asi už nic:

Bohorovně kdesi v pozadí dění dřímající politici jako kdyby s příchodem jara ožili víc, než sama příroda. Vynořují se na místech, kam by je jindy člověk jen těžko dostával a nebo bez úspěchu k účasti přemlouval. Ještě nedávno měli program doslova našlapaný jednáními, schůzkami životně důležitými a cestami naprosto neodkladnými.

Jen si ale spočítali, že do října zas tak daleko není a člověk aby se skoro bál, že otevře ledničku a ejhle – kde se vzal, tu se vzal, i tady politik. Je to jedno v jakém stranickém dresu, všichni ožívají, jak pokropení zvláštní vodou. Navíc v lednu napřesrok, což je taky jenom skok, dojde k další volbě prezidenta…

A tak v ZOO při otevření sezóny nevykukuje jen jeden politik – kromě ministra financí zvířátkům fandí ministr zdravotnictví, o primátorce Prahy nemluvě. O fotbalisty má starost nejen prezident, k mičudě má najednou blizoučko i premiér. Odborům leží na srdci nejen platy řidičů autobusů, ale také ocenění nejlepších herců, tanečníků i operních a muzikálových pěvců – tudíž u cen Thálie je nejen z oboru ministr kultury, ale také šéf odborů.

Slavnostní poklep na základní kámen nového sídla záchranky v Plzni za účasti MUDr. Romana Svitáka a zástupců zřizovatele

Pár příkladů z posledních dnů a hodin a nepochybuji, že se situace bude opakovat, ba účast politiků bude houstnout. Být viděn – hlavně před kamerami televize a objektivy fotoreportérů – je teď základní cíl a náplň pracovního času našich politiků. Vlastně nejen pracovního, najednou vůbec nevadí, že se cosi kdesi zajímavého odehrává i o víkendu. V zájmu volebních bodů je třeba přinášet oběti a na čas nekoukat. Stejně jako na množství slibů.

A tak máme do října jistotu - bez politiků ani ránu. Co bude potom? No naprosto prací a nedostatkem času zavalení politici, další volby přece budou zase daleko. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio