Petr Voldán: Bylo nebylo a rekordy nerekordy

“Bylo nebylo a rekordy nerekordy” - víc asi k tématu dnešní glosy o úvahách některých představitelů světové i evropské atletiky začít počítat rekordní výkony sportovců až od let nedávno minulých dodávat nemusím. Co si o tomto nápadu myslí autor pondělní glosy Petr Voldán si teď můžete poslechnout:

Od minulých báchorek a pověstí, kterými se někteří sportovci snaží vysvětlovat svoje prohřešky proti férovosti a pravidlům, se dnes posouvám do světa funkcionářů. Byť si klidně opět mohu pomoci světem pohádek a použít tolik oblíbené úsloví z jejich začátků - “Bylo - nebylo”.

Stejně tak - pokud se podaří prosadit nápad některých členů vedení světové i evropské atletiky, že nebudou platit dřívější rekordy a nejlepší výkony se budou počítat dejme tomu od roku 2005 – aby se štípli do ruky rekordmani let předchozích, jestli sní nebo bdí. A hlavně jestli se jim to nezdálo, že běželi nejrychleji ze všech, že skočili nejdál nebo nejvýš, případně bylo-li či nebylo, že hodili nejdál svůj oštěp jako třeba i Jan Železný…

Co je autorům nápadu do toho, že vždycky platila nějaká pravidla a ta se buď dodržovala nebo ne. Stejně jako dnes. A to ovšem platí i ve všech oborech lidského počínání. Navíc je to také o pokroku vědy a techniky, o tom, co víme a umíme dnes a jaké limity měli lidé v možnostech a vědění dřív. Nezapomínáme také tak trochu na to, že každá doba měla své výjimečné osobnosti, tak jako obory své mimořádné talenty?

Podivné nápady a pak zmatky v rekordech atletice nepomohou

Jestli někdo neuměl dřív ohlídat případné prohřešky proti pravidlům a dnes za to chceme sebrat rekordy rovnou všem, je jen rádoby spravedlivé. Vůči komu ale - vůči současníkům, ze kterých asi taky nebudou všichni nejčistější z čistých a za některými třeba - kdo ví - stojí super dobří vědci a objevitelé látek nebo materiálů? Vůči rekordmanům z minulosti, u kterých tehdy nikdo nefér počínání nenašel ani neprokázal a teď mají pykat za pocit pochybností funkcionářů nad výjimečnými výkony? I dnes žasneme nad počiny některých hvězd, které o pomyslnou hlavu převyšují ostatní - a mají tito rekordmani také čekat, že za pár let si někdo řekne, no, je to divné, nic špatného se nenašlo, ale kdo ví, začneme zase počítat odteď.

A tak si myslím, že podivné nápady a pak zmatky v rekordech atletice nepomohou. Spíš naopak. “Bylo - nebylo” patří do pohádek a teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio