Petr Voldán: Co kulturního po nás zůstane

Co uchráníme pro další generace, jinými slovy, co po nás zůstane jako národní kulturní památka. Také o tom dnes má jednat vláda. V pravidelné ranní glose připomíná její autor Petr Voldán nejen, že se to týká i našeho regionu, ale také, že jde o téma s mnohem širšími souvislostmi:

Městské muzeum v Jaroměři, Městské divadlo v Ústí nad Orlicí a pardubické nádraží - příklady z tohoto regionu, ale také třeba vodní elektrárna v Poděbradech nebo pražská Lucerna. Co spojuje zdánlivě odlišné objekty a několik dalších? Jak už zaznělo v úvodu, má je mít dnes vláda na stole v seznamu navrhovaných národních kulturních památek. Kvalifikovali jsme si to tak, že jsou to významné příklady kulturního dědictví celého národa. Příklady, které mají co říci dalším generacím a stojí často velké úsilí, aby byly zachovány.

Může se ovšem stát, že se některé nemovitosti na prestižní seznam nakonec nedostanou. Nechtěl bych být v kůži těch, kdo zdůvodňují, co je pro národ víc památné a co méně. Každopádně by to ale ani u památek bez přívlastků kulturní nebo národní neměl být důvod, aby beze stop zmizely.

Což se bohužel děje

Podle některých odborníků prý nemáme profesionálnější koncepci. Podtrhuji profesionální, protože často slyšíme až protichůdná stanoviska expertů. Měli bychom najít mechanismus, aby nenávratně nemizely stavby, které blahosklonně nejprve prodáme soukromým zájemcům, kteří nepotřebují památku, ale to zajímavé místo v centru města pro - novou kovem a sklem obloženou - tuctovou nádheru. A pak jen koukáme, jak ani část odborníků s nadšenci za pomoci peticí nic nezmůže. Bourá se a všechny vzrušené debaty jsou k ničemu.

V Muzeu řemesel v Letohradě mají ukázku desítek řemesel a povolání v minulosti.Třeba také kupecký krám

Pak by například ministerstvo vlády, které mají památky ležet na srdci, neprodalo budovu aniž by neprohlédlo, co s ní chce kousek od pražského Václaváku developer udělat. Nebo to úředníci vědí moc dobře a tak jednají bez konzultací a rychle s křišťálově čistými úmysly.

Co dodat - kultura je sice luxus, který nepotřebujeme, přesto je to ta jediná podstatná věc, která nás odlišuje od zvířat - což konstatoval i výtvarník, designér a architekt Bořek Šípek. A tak držím palce nejen třem objektům z regionu, ale i nám všem a k tomu přeju úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.