Petr Voldán: Čočky a tkaničky, obojí je věda

Možná tomu nevěříte, ale nejen kontaktní čočky i třeba obyčejné tkaničky od bot mohou být předmětem vědeckého zkoumání. Což sice možná jen těžko souměřitelné, ale téma pro ranní glosu to je, jak teď uslyšíte od Petra Voldána. Ten navíc soudí, že kdo si hraje, nejen nezlobí - někdy může i vynalézat:

Zrovna včera jsem čirou náhodou narazil na dvě zajímavé informace. Jednak bylo výročí patentování měkkých kontaktních čoček. Sice ne kulaté, ale proč by i dvaašedesátileté jubileum nemohlo provokovat k hlubší úvaze. Že za tímto nanejvýš přínosným počinem našeho vědce a vynálezce profesora Wichterleho je i dětská stavebnice Merkur, se sice poměrně dost ví. Nicméně nejsem zas až tak přesvědčený, že tento i jiné příklady vedou k promyšlené koncepční práci s dětmi a mládeží v zájmu motivace pro vědu a techniku, ale i obecně zlepšení šikovnosti a dovednosti populace.

Počínání odpovědných institucí spíš připomíná styl ode zdi ke zdi

A tak ze škol zmizely předměty, spojené s rozvojem manuální zručnosti, aby se teď najednou pomocí studií a výzkumů obhajoval návrat takových aktivit. Do školství sice pochopitelně vtrhly počítače, tablety, tolerujeme tam i pro mě ale nepochopitelně mobily, ovšem co je šroubovák, matka, motorek nebo jak to přijde, že svítí žárovka, to si musí jeden každý tak leda najít na internetu.

Už víme, proč se při běhu rozvazují tkaničky

Příklad gelových čoček profesora Wichterleho, odlitých na aparatuře ze stavebnice Merkur, je řekněme klasika. Našlo by se podobných určitě víc. Kolik ale dnes školáků tuší, co to je stavebnice - natož Merkur. Což není staromilské volání po dřevěných kostkách do každé rodiny - i když v určitém věku je považuju za přínosnější, než hned elektrický vlak nebo létající dron.

A proč jsem spojil kontaktní čočky s tkaničkami od bot?

Protože ve stejný čas, kdy jsem narazil na výročí Wichterleho patentu jsem četl, že trojice vědců z Kalifornie věnovala sedmnáct stránek své studie problému, proč se nám samovolně rozvazují tkaničky od bot. I když dávno vím, že všechno může souviset se vším, řekl bych k této studii - jejich starosti na naši hlavu. Zlaté dřevěné kostky natož stavebnice. I když - jak je vidět - obojí, čočky i tkaničky - je věda. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio