Petr Voldán: Čtěte nejen titulky

Povrchnost, spěch – obojí nás provází den co den. Což často může znamenat špatné pochopení informací. Některá média dokonce na naše zbrklé soudy spoléhají. I proto radí v dnešní glose Petr Voldán – čtěte nejen titulky:

To je nadělení – Češi budou muset vyměnit televize. Naštěstí jiná zpráva vypadá optimisticky – Vyhlídkové ruské kolo se stane součástí města. Ani jedno přitom není úplně pravda. Jestli jste v případě prvním začali nadávat na všechno, především ale na vládu, protože jiné médium napsalo - musíte si vyměnit televizory, rozhodla vláda, zadržte. Pravda je to tak napůl, stejně jako s atraktivním ruským kolem na nábřeží v Praze.
Ve skutečnosti zdaleka ne všichni Češi budou muset měnit televize – týkat se to nemá lidí, kteří využívají signál satelitů, kabelovou televizi nebo internetovou. Což je nějakých 40 procent. A mnozí, kteří si pořídili televizor v poslední době, už mají přístroj, vyhovující novým technickým podmínkám. Ty navíc nastanou v roce 2021.
Takže ten strašák ze zkratkovitého, atraktivně burcujícího titulku vybafne asi na polovinu televizních diváků až za 5 let. Ale proč národ trochu nenadzvednout a neprobrat z letní prázdninové letargie. Titulky ze stejné líhně – Připravte se na výměnu televizorů - spolehlivě zabrnkají na nervy lidí, kterým stačí mrknout a hned dělat závěry, včetně povyku.
Podobně sázejí na povrchnost autoři sdělení o nové pražské atrakci. To údajně 60 metrů vysoké ruské kolo sice v pátém obvodě hlavního města radní chtějí, ale má to dost háčků. Jedním jsou pochybnosti kolem firmy, která má kolo, jako má Vídeň nebo Londýn, tedy nic nového v Evropě, Praze dodat. Ta má totiž například tradici batolete – existuje teprve od dubna. Což nakonec vadit nemusí, u nás to nebývá problém, jak známe bohužel z řady jiných případů. Ale není ani povolení od památkářů, které je prý podmínkou a oni jsou proti a další dokumenty. Takže zatím nic jistého, ale kolotoč kolem kola se už točí. V duchu hesla, hlavně že emoce řádí. Proto čtěte víc než jen titulky, ať neskáčete na každý předhozený špek. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.