Petr Voldán: Derby není zadarmo, vlastně to nevadí

Fotbalové derby pražských "S" dávno nebudí diskuse jen mezi fanoušky kopané. To včerejší tím spíš, že poprvé bylo v televizi k vidění jen na placeném kanálu - premiérově tedy nebylo tzv. "zadarmo". Jak konstatuje autor pondělní glosy Petr Voldán, je to sice faul proti mnohým fandům fotbalu, ale na druhou stranu - prý to skoro ani nevadilo:

Televizní fotbal má dlouhou tradici. Ale prohlašovat, že včera pro diváky poprvé nebylo derby mezi Spartou a Slávií zadarmo, protože ho přenášela jen placená televize, spojená s mobilním operátorem, kterému fotbaloví funkcionáři prodali vysílací práva, není přesné. Když vysílala utkání Česká televize, platili jsme za ně v poplatku za televizi vlastně všichni. I když v podstatě za ten jeden zápas rozmělněný pakatel.

To jen na okraj
Už jsem tu jednou označil krok fotbalového svazu za nefér vůči spoustě příznivců kopané. Teď mě v tom utvrzují i rozčilené reakce právně kolem derby, protože na to se dívávali i fanoušci, kteří jiná utkání klidně oželeli. Derby pražských "S", to je událost. Souhlasím ale s tím - že potíž není tolik v tom, že se fotbal přestěhoval na extra placený televizní kanál. To už známe jako fandové filmů, speciálních cestopisů a jiné televizní zábavy.

Nadšení fotbalisté Slavie, v popředí i pozadí zklamaná Sparta

Jenomže fotbal si koupil někdo, kdo ho není schopen zajistit všem, kteří si i ochotni zaplatit jsou. Ti, kteří si mohou leda zpívat populární popěvek - čekám na signál, ale ten nepřichází - jsou jednoduše diskriminováni. Líbivé reklamní řečičky o venkovu, brouzdajícím internetem jenom provokují v místech, kde by bylo rychlejší si ten lenivý - pokud se chytne - signál nosit domů v tašce osobně. Ne všichni bydlí ve velkých městech a zdaleka to není jen problém regionů kolem hranic.

Je zvláštní, že v tomto případě instituce, starající se o práva spotřebitelů, ale hlavně ty, co mají hlídat zneužití monopolního postavení ve vztahu k zákazníkům, jsou v klidu. Jen proto, že to je jen fotbal?

A ještě doušku - možná nevadilo, že derby řada fandů nemohla sledovat. Manévry policie, výstřelky hulvátů, notoricky nazývaných fanoušky, kouř z dýmovnic na "pečlivě" hlídaném stadionu, to ani mě na souboji Sparty a Slavie nezajímalo. Navíc - nedělnímu odpoledni vládlo sluníčkové babí léto, takže vlastně díky a nechte si svůj signál. Klidné pondělí i celý týden

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.