Petr Voldán: Divíme se, až se budeme divit doopravdy

Kolem Zlatých slavíků vládne napětí už delší dobu. Letošek není výjimkou. Velké množství hlasů i umístění kontroverzní skupiny s hodně diskutabilní pověstí – téma pravidelné pondělní glosy Petra Voldána:

Jak se to stane, že druhou nejoblíbenější skupinou je formace, která, aniž by člověk byl expertem, zjevně štve lidi proti sobě, která je známá hodně nápadnou blízkostí názorů krajně pravicových až neonacistických k jejich textům. Jak to přijde, že její zpěvák je třetí nejoblíbenější, když ho většina lidí nezná a jeho texty jsou úrovně dětských říkanek. Kdyby ovšem nebyly tak útočné a nenávistné vůči menšinám i rasám.
Prostě proto, že spoustu hlasů nedostali za písničky, ale za politiku, za ultrapravicové názory. A aby mohli dopadnout tak dobře a předvádět se v exponovaném čase na obrazovkách přispěly i výzvy krajně extrémistických skupin a stran k soukmenovcům, aby posílali hlasy. Což vyšlo – bylo jich zjevně víc, než od opravdových fanoušků zpěváků a písniček. Ale zas tak velké překvapení to myslím není. Stačí si připomenout, jak si prezident stoupne na pódium s politickým extrémistou, jako by se nechumelilo. A obrazně, opravdu se moc chumelilo, asi jsme se smířili s tím, že pak uslyšíme pohádku z Hradu. Kam normálně pohádky patří, ale ta o neznalosti prezidenta, který prý do společné akce s extrémistou o něm nic nevěděl, ta je pro hodně naivní děti. A zase jsme se divili. Jako v sobotu večer i v dalších podobných případech.
Divíme se, proč kolem ankety o popularitě zpěváků a kapel najednou létají právní expertízy, které mají rozhodnout, kdo se může pyšnit hlasy diváků a posluchačů. Ale nedivme se, je zjevné, že o muziku ani zpěv už po několik let vlastně skoro nejde. Už je to o protlačování politických postojů – ať už vulgárních nebo extrémistických, protože „Slavíci“ jsou stále ještě populární a tak je tu šance na zviditelnění.
Jde o to, jak dlouho se budeme jen divit, abychom se po čase nedivili pořádně, když asi pořád tak moc nevadí texty o napichování na vidle a jiné svobodomyslné – jak tvrdí obhájci volnosti – myšlenky. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.