Petr Voldán: Ejhle, ony jsou prázdniny

Ejhle, ony jsou prázdniny - a já mám propadlý cestovní pas. Povzdech, který zaznívá v překvapivě dost velkém počtu rodin, které se chystají na dovolenou. Alespoň podle množství zájemců o nové cestovní doklady, zaplňujících čekárny úřadů. Pro autora pravidelné páteční glosy Petra Voldána dnešní téma právě s titulkem - “Ejhle, ony jsou prázdniny”.

Zapomínat je lidské. Asi znáte tu z ordinace - “Pane doktore, trpím hodně rychlým zapomínáním. Jak jste na to přišel? A na co jako?” A když zůstanu na humorné notě, pak Jan Werich prý prohlásil na konto paměti, že “je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.” Kouzelná nadsázka. Ale do smíchu teď asi často nebývá vlastně oběma stranám na úředních přepážkách s cestovními doklady.

Klienti jsou nervózní a nedočkaví, protože dovolená je za dveřmi a cestovní pas či “občanka” s datem použití propadlým. A úřednicím pochopitelně nápor zapomnětlivců a lajdáků, dožadujících se co nejrychlejších služeb s někdy neurvalým chováním, cuchá nervy neméně drasticky.

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Je to sice každý rok podobné a asi bude i do budoucna, ale přece jen by se situace mohla měnit k lepšímu. Máme v populaci tolik chytrých telefonů, které dovedou za nás kde co. Mimo jiné i upozornit nejen na rande nebo vstávání. Někdy si stěžujeme, že se nám elektronika a různá čidla až moc pletou do života. Ale na pípání v autě, když se tenčí hladina paliva v nádrži a je potřeba natankovat u pumpy jsme si rychle zvykli. Podobně máme hlídače na nespálení buchet v troubě, myčka také cinkne, když za nás vycídí hrnce a talíře.

Jenom v té hlavně si to nějak programovat neumíme

Tedy jak co - třeba na Vánoce nebo Silvestra asi málo kdo zapomene, mnozí dokonce kupují dárky už od léta. Ale že zrovna to léto je tu každý rok, jako prázdniny i dovolené, a na cesty někdy potřebujeme i doklady, to mnoha lidem pořád nespíná. Stovky zapomnětlivců denně ve větších městech jsou toho důkazem. Nechávat věci na poslední chvíli je sice tradiční, ale rizikový sport.

Nebo je nás tolik chytrých podle definice Jana Wericha? Neřekl bych a tak, co jsem to chtěl - jo pokud jste si ještě nevšimli - je tu léto, jsou tu prázdniny, dovolené a chceme cestovat. Takže šťastnou cestu, příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.