Petr Voldán: Gentleman může mít i trenky

Podle autora dnešní glosy může prý mít gentleman klidně i trenky. Jak uslyšíte, uplynulé tři dny tenisového turnaje “Laver cup” mají i širší rozměr a nebylo to zdaleka jen o tenisovém umění a o sportu. Proto tedy Petr Voldán soudí, že “Gentleman může mít i trenky”:

Kdysi buřinka, perfektně padnoucí plášť, lesknoucí se boty, dnes oblek, košile, motýlek nebo kravata a k tomu pochopitelně slušné chování i mluva. Možná stále ještě představa gentlemana, pravda poněkud čítanková a na rovinu řečeno - neživá a málo podobná realitě. Svět je mnohem rychlejší než dřív, méně si potrpí na zvyky a tradice a dokonce i na vkus nebo slušnost.Což se, bohužel, až moc často odráží i v mezilidských vztazích - sport nevyjímaje. V něm také existují podrazy, podvody, hádky.

Ale teď jsme byli svědky po tři dny něčeho dočista jiného

Dva tenisoví velikáni současnosti a troufám si tvrdit i historie nejen tohoto, ale celého sportu, vymysleli akci, která navíc nese jméno další legendy. A byl tu první “Laver cup”. Turnaj se jménem Roda Lavera, který uvedli v život hlavně Roger Federer a Rafael Nadal. Co jméno, to pojem. Ale není rozhodující, že vám třeba - jako sportovním “Neználkům” - nic neříkají.

Rakety Roda Lavera

Podstatné je něco jiného - oba gentlemani tenisových kurtů Federer a Nadal, kteří jsou nejen kamarády, ale i vzory slušnosti, dali dohromady v zájmu propagace tenisového sportu i dost negativně proti sobě naladěné jedince. A ono to fungovalo. Tenisový výstředník, v dobách mládí doslova chováním fracek, protivný a nevrlý McEnroe byl kapitánem, mezi jinými i podobně se projevujícího současného občasného hulváta, Nicka Kyrgiose.

Jeden kdysi vztekle štípal rakety jak dříví na zimu a oba nejdou pro vulgární slovo daleko. Dokonce se ti dva i mezi sebou donedávna častovali dost neuctivými výrazy. Ale kouzlo týmu, snad respekt k oběma gentlemanům tenisu, včetně dalšího z účastníků - kavalíra s tenisovou raketou Bjorna Borga - najednou proměnilo atmosféru. Prostředí bylo přátelské, korektní, divočák minulosti McEnroe si notoval a rozuměl s potížistou současnosti Kyrgiosem.

Možná i v tom byl záměr Federera s Nadalem - vymyslet akci, která lidi spojí, která ukáže, že soupeření navzdory se lze chovat slušně a že gentlemany mohou být i muži v trenkách. Což se určitě povedlo. Ale teď už i vám úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.