Petr Voldán: Internetové divení - no a co

Češi málo využívají internet v mobilu. Víkendová zpráva inspirovala autora pravidelné pondělní glosy a vy si teď poslechněte, co si o takovém závěru průzkumu v zemích Evropské unie Petr Voldán myslí. Nápověda v titulku glosy říká “Internetové divení - no a co”:

To bylo to první, co měl napadlo o zprávě, že v mobilech surfujeme internetem nejméně ze zemí unie. No a co - ale pak jsem si řekl, že se na to podívám podrobněji. Ta zpráva zní poněkud vyčítavě, jako že jsme zaostalí nebo tak nějak. Přitom už před dvěma lety jiná hrdle hlásala, že využíváme internet víc, než většina ostatních Evropanů. A teď najednou jsme na chvostu. Sice s internetem v mobilu, ale jsme.

Čím to tedy je?

Čím asi - jednu příčinu dávno dobře známe a informace o ní i padla. Internetové či řekněme datové služby máme nepoměrně dražší než většina zbývajících zemí Evropy. Za což nemůžeme my, ale hrabaví a nenasytní operátoři, kterým zlodějské tarify telekomunikačních služeb blahosklonně dovolují politici nastavením výhodných pravidel. Oběma viníkům nejde o spotřebitele, ale o vlastní blaho. Za postoj mrtvých brouků nad počínáním operátorů mají politici mnohem výhodnější služby, takže si jaksi nejsme v přístupu k volání nebo internetu stejně rovni, ale jsou tu rovní a rovnější.

Volání mobilem (ilustrační foto)

Ale to není všechno

Divil jsme se totiž, že mezi důvody naší údajně zaostalosti ve využití moderních technologií v mobilu nikdo neuvedl to, co zažíváme asi občas všichni. Někteří dokonce bohužel skoro pořád. Těžko totiž honit v mobilním telefonu internet, když máte problém chytit na spoustě míst jen telefonní signál.

Pořád je moc bílých míst, včetně nepochopitelné nedostupnosti dobrého a rychlého signálu ve vlacích nebo na dálnicích. A k rychlosti internetu nejen v okrajových regionech země - leckde to vypadá, že internet chodí od domu k domu pěšky, jak je pomalý. Globální čísla a zprávy o nových super rychlostních sítích a procentech pokrytí, což jsou písničky pro velká města, dovedou jen naštvat.

Stejně jako rozčílí naivní divení se, že nebrouzdáme internetem v telefonech. Brouzdali bychom, kdyby - takhle často raději brouzdáme lesem nebo mezi loukami a na horách - není to nakonec svým způsobem lepší? A tak už raději příjemné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio