Petr Voldán: Jen stromy versus jen úředník

O velice teplém, až horkém víkendu asi nemálo z nás hledalo lepší pohodu i ve stínu stromů. Zdánlivě obyčejných až dokonce přezíraných. Což trochu naštvalo autora pondělní glosy Petra Voldána, kterého opovržlivý výrok jakéhosi úředníka z radnice vyprovokoval k poznámkám na téma "Jen stromy versus jen úředník":

Stromy rostou do nebe, říkávaly jsme jako děti v okouzlení, když jsme se zalomenými krky zíraly do výšky korun ve stromořadí nebo v lese. Vrcholky byly pro nás kdesi v nedostižném nedohlednu a z toho pohledu se až točila hlava. A ta se mi teď skoro stejně roztočila - ovšem z údivu nad výrokem nějakého úředníka z radnice jednoho z pražských obvodů. Ten totiž zdůvodňoval nezbytnost zastavět volnou plochu v hlavním městě i opravdu pádným, až státnicky moudrým argumentem - jsou tam teď jen nějaké stromy a keře.
Chtělo se mi onomu pánovi z kanceláře hned položit otázku - a kolik jste těch nějakých obyčejných stromů vysázel, milý rozumbrado? Tak mě vytočil ten despekt nad stromy a keři - v našich městech a v tom hlavním zvlášť - nepříliš hájené a přitom tolik potřebné a důležité součásti životního prostředí. Zdaleka nepatřím k militantním zeleným ochráncům všeho přírodního bez použití zdravého rozumu, ale tentokrát mě úředník doslova "nadzvedl“ laciným argumentem pro naplnění záměru kohosi, kdo potřebuje postavit další kanceláře nebo prodejní plochy na úkor obyčejných stromů a keřů.
Zrovna uplynulý víkend opět na spoustě míst ukázal, co dokáže slunce na vydlážděných nebo vybetonovaných náměstích a v ulicích, kde strom nenajdeš a tím pádem ani přirozený stín a v horku relativní pohodu. Strom roste roky, kdežto úřední šiml ho je schopen zlikvidovat škrtem pera, kterému často předchází snad ještě kratší čas přemýšlení. Odehrává-li se vůbec v mnoha případech nějaké to uvažování, natož pak v souvislostech.
Takže - pane úředníku a vám podobní světáci - až vám zase bude hic a budete si otírat čelo kapesníkem, ťukněte se do něj a vzpomeňte si, že na rozdíl od vás stromy rostou až do nebe. I když to někdy vypadá a chodí tak, jako kdyby do nebe vyrostl každý, komu svěří nějaký úřad. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.