Petr Voldán: Klukoviny, lyžovačky atd.

Pravidla a morálka - společný jmenovatel několika kauz, o kterých se mluví. Přitom jejich aktéři mluví v podstatě o nevinnostech, o klukovinách, o obyčejném lyžování, školení a podobně. Dnešní téma pravidelné glosy Petra Voldána:

Podmínka na pár měsíců za řízení auta v opilosti je klukovina, nestojící hradnímu kancléři za zmínku při bezpečnostní prověrce. Napadá mě - a některé informace to potvrzují - že ona ta prověrka spočívá i v tom, jestli člověk takovou věc poví nebo zamlčí. Navíc právě tento moment vypichuje kancléř z možných důvodů, proč tu prověrku zatím nezískal. A má habaděj podrobností. O držení anonymních akcií, což budí podezření o nekalém podnikání, divných okolnostech koupě vily v Praze a dalších, řekl bych závažnějších podivnostech, tak nějak pomlčel. Jako kdyby se docela bavil svými reakcemi pro média. Stačí si vzpomenout na pohádky o převzetí - nepřevzetí dopisu o výsledku prověrky. Tehdy pan kancléř bohorovně ve hře o čas poznamenával, že mu sice doma leží nějaké psaní, ale že se na něj ještě nepodíval. To je jako kdyby tvrdil maturant, že není zvědav na výsledek maturity a přečte si ho zítra nebo jindy a nebo by podobně laxní byl žadatel o funkci ve výběrovém řízení…
Ten prazvláštní vztah k pravidlům a nějakým zásadám je jaksi nakažlivý. Postižených je poněkud hodně. Manažeři zdravotní pojišťovny třeba ujišťují veřejnost, že za peníze firmy, která dostala miliardové zakázky, jezdili do Alp na porady. Asi by tedy měla pojišťovna podumat, jak vyčlenit ve svém paláci alespoň kuchyňku pro porady zaměstnanců, aby nemuseli vážit tak dlouhou cestu a ještě s sebou vláčet lyže. Proč kuchyňku - to je zase specialita operativních porad při plenárkách na zasedání pražského magistrátu. Ale zpátky k firmou dotovaným zaměstnancům zdravotní pojišťovny. Prokázali, že někteří lidé nedbají a ničeho se neleknou. Nebo že by nevěděli o případech provinilců z řad lékařů, dovolenkujících se u moře na náklady výrobců léčiv a o podobných medializovaných prohřešcích?
Jsou zkrátka lidé, kteří si ze zákonů, pravidel a morálky dělají cosi jako „cochcárnu“, tedy co sami chtějí. Osobně jsem ale pro variantu, aby přece jen nějaká ta pravidla fungovala. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.