Petr Voldán: Kociánka přepřáhla, unikát pokračuje

I když došlo v Ústí nad Orlicí k řadě změn, týkajících se tradiční Kocianovy houslové soutěže i řadu let s ní spojeného hudebního festivalu Kocianovo Ústí, to podstatné zůstalo. Do města pod Orlickými horami se opět sjely houslové naděje ve věku do šestnácti let. Jak konstatuje autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán – Kociánka sice přepřáhla, ale světový unikát pokračuje:

„Kociánka“ jak pravověrní „Oušťáci“ soutěži mladých houslistů říkají, mě fascinuje už mnoho let. Když jsem poprvé viděl a hlavně slyšel houslový potěr předvádět, co dovede, smekal jsem pomyslný klobouk. A pak rok co rok, co do města pod Orlickými horami jezdím. Nejsem houslový odborník ani znalec vážné hudby. Co ale za ty roky, co jsem na světě, už myslím dokážu poznat, jestli se pro děti něco dělá s nadšením a hodně nezištně a obětavě. Protože na houslovou soutěž do Ústí nad Orlicí jezdí drobotina od školkového věku do hraničních šestnácti, jak stanovují pravidla.
Letos došlo prakticky v plných přípravách ke změnám na postech jak vedení soutěže, tak na místě uměleckého ředitele festivalu. Nikterak jednoduchá situace, když si člověk uvědomí, že se do Ústí nad Orlicí přihlásilo 44 dětí z 12ti zemí. Ale přepřahání, ke kterému bych ony změny přirovnal, mívalo - obrazně řečeno za cíl většinou, aby kočár neztratil tempo, aby s ním uháněla čerstvá krev. Ponechám stranou důvody onoho přepřahání v Ústí nad Orlicí a omezím se na konstatování, že jednoho známého houslistu vystřídal ve funkci uměleckého šéfa festivalu, a tím i tváře soutěže, neméně známý mistr houslí – navíc oba Kociánkou prošli a stali se laureáty soutěže. Stejně tak ředitelka soutěže je spojená s místní ZUŠkou - jako její dlouholetý předchůdce. Z mého pohledu tak pokračuje kontinuita. A to nejpodstatnější – pokračuje Kociánka a už si píše 58. ročník. Ukažte mi podobnou akci, co má už nejen evropskou, ale světovou prestiž a co už tu máme tolik let. Není moc podobných značek, kterými se můžeme chlubit a navrch přidat, že jsou uznávaným startovním blokem pro mistry houslí z celého světa. Snad jediný stín v té souvislosti vidím – že si to všechno pořád nějak neumíme uvědomit a patřičně celostátně ocenit. Nicméně, Kociánka vrcholí a míří pomalu ale jistě k šedesátce. Gratuluju a teď už úspěšný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.